Babka jogurtowa bezglutenowa
Przepraszam za opóźnienie z przepisem na moją wielkanocną babkę. Zaraz to szybko nadrobię:).
Zanim przejdę do przepisu wspomnę, że wyszła bardzo pyszna i wszyscy ją zachwalali. Do tego prosta w przygotowaniu, bardzo lekka, no i bez dodatku rafinowanych cukrów.
Przepis powstał z kombinacji 2 innych pochodzących z bloga Cukiernia marzeń i Kulinarna pasja. Dziękuję za inspirację:).
Składniki:
Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy płatkami jaglanymi lub otrębami gryczanymi.
W jednym naczyniu łączymy suche składniki. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy jogurt, olejek waniliowy, rozgniecionego banana, olej kokosowy.
Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Dodajemy mleko jeżeli ciasto jest za gęste. Na koniec dajemy rodzynki i mieszamy.
Formę wypełniamy do 3/4 i pieczemy do suchego patyczka przez około 45 - 50 minut.
Upieczoną babkę wyciągamy, lekko studzimy a następnie wyjmujemy z formy.
Studzimy na kratce i dekorujemy wg. uznania. Ja lekko posypałam stewią i udekorowałam prymulkami.
Zanim przejdę do przepisu wspomnę, że wyszła bardzo pyszna i wszyscy ją zachwalali. Do tego prosta w przygotowaniu, bardzo lekka, no i bez dodatku rafinowanych cukrów.
Przepis powstał z kombinacji 2 innych pochodzących z bloga Cukiernia marzeń i Kulinarna pasja. Dziękuję za inspirację:).
Składniki:
- 300g mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki stewi
- 1 dojrzały banan rozgnieciony widelcem
- 300g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/4 mleka roślinnego (np. migdałowe) można też krowie
- 2 jajka od szczęśliwej kury
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- garść rodzynek
Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy płatkami jaglanymi lub otrębami gryczanymi.
W jednym naczyniu łączymy suche składniki. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy jogurt, olejek waniliowy, rozgniecionego banana, olej kokosowy.
Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Dodajemy mleko jeżeli ciasto jest za gęste. Na koniec dajemy rodzynki i mieszamy.
Formę wypełniamy do 3/4 i pieczemy do suchego patyczka przez około 45 - 50 minut.
Upieczoną babkę wyciągamy, lekko studzimy a następnie wyjmujemy z formy.
Studzimy na kratce i dekorujemy wg. uznania. Ja lekko posypałam stewią i udekorowałam prymulkami.
Smacznego...
Cudowna ta babeczka :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZ ciekawych składników ta babeczka :)
OdpowiedzUsuńZ ciekawych składników ta babeczka :)
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać, czy rzeczywiście ma być łyżka sody i łyżka proszku, czy mają to być łyżeczki. Pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńPrzepraszam pomylka w pisowni łyżeczki oczywiście :) wspaniałego dnia życzę
Usuń