Mazurek daktylowy
I mnie w końcu natchnęło na Wielkanocne wypieki. Upiekłam mazurka:).
Dzięki dla Magdy z bloga Foodmania za inspirację:).
Przepis lekko zmodyfikowałam ale równie pysznie wygląda i smakuje.
Koniec tego pisania... życzę wszystkim spokojnych, radosnych świąt, wypełnionych pysznymi smakołykami pałaszowanymi w gronie bliskich i przyjaciół.
Wesołego Alleluja!!!
Składniki na ciasto:
Przygotowania zaczynamy od zalania daktyli wrzącą woda i odstawienia na około 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 1800C.
Do miski wrzucamy mąki, cynamon, szczyptę soli i mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem na puree, olej rozpuszczamy w mikrofali.
Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i lekko wyrabiamy na stolnicy.
Formę na małą tarte smarujemy olejem kokosowym i posypujemy płatkami jaglanymi.
Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przenosimy do formy. Wyrabiamy brzegi i lekko nakłuwamy widelcem aby nie było pęcherzy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Aby przygotować krem. Daktyle odcedzamy i dobrze odciskamy z wody. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
Gotowe ciasto lekko studzimy,wykładamy krem i dekorujemy nasz mazurek ulubionymi dodatkami.
Dzięki dla Magdy z bloga Foodmania za inspirację:).
Przepis lekko zmodyfikowałam ale równie pysznie wygląda i smakuje.
Koniec tego pisania... życzę wszystkim spokojnych, radosnych świąt, wypełnionych pysznymi smakołykami pałaszowanymi w gronie bliskich i przyjaciół.
Wesołego Alleluja!!!
Składniki na ciasto:
- 6 łyżek mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych
- 4 łyżki mąki ryżowej + do podsypania
- 1 banan
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 200g daktyli bez dodatku cukru lub syropu glukozowego
- wrząca woda
- 2 łyżki musu jabłkowego bez cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowania zaczynamy od zalania daktyli wrzącą woda i odstawienia na około 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 1800C.
Do miski wrzucamy mąki, cynamon, szczyptę soli i mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem na puree, olej rozpuszczamy w mikrofali.
Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i lekko wyrabiamy na stolnicy.
Formę na małą tarte smarujemy olejem kokosowym i posypujemy płatkami jaglanymi.
Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przenosimy do formy. Wyrabiamy brzegi i lekko nakłuwamy widelcem aby nie było pęcherzy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Aby przygotować krem. Daktyle odcedzamy i dobrze odciskamy z wody. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
Gotowe ciasto lekko studzimy,wykładamy krem i dekorujemy nasz mazurek ulubionymi dodatkami.
Wesołych Świąt...
Komentarze
Prześlij komentarz