Siemienna babeczka z mikrofali
Nie wiem czy zauważyliście, ale od pewnego czasu moje zdjęcia pojawiają się na Instagram. Super sprawa, a ja szybciej mogę się dzielić moimi odkryciami i tym co u mnie słychać:).
Link do mojego konta na Instagram pojawia się w prawej kolumnie na samej górze, zapraszam. Serdecznie zapraszam;).
Dodatkowo przez ów aplikację, dotarłam do super przepisów i blogów. Dziś podzielę się jednym z nich:). Przepis jest banalnie prosty, zdrowy i niesamowicie smaczny:), no i nie uwierzycie, jest gotowy w 4 minuty.
Babeczka składa się głównie z siemienia lnianego, ale nie bójcie się, w smaku jest ono nie wyczuwalne, ma lekko korzenny smak przełamany słodkością syropu klonowego i bananów. Idealny pomysł na śniadanie lub deser dla niespodziewanych gości:).
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Desserts with benefits.
Serdecznie polecam....
Składniki:
Małą ceramiczna foremkę lekko natłuszczamy.
W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy szczyptę soli, mleko, mus jabłkowy, syrop i ekstrakt waniliowy i mieszamy. Osobno mieszamy suche składniki a następnie łączymy zawartość obu miseczek. Mieszamy do połączenia składników.
Przygotowana masę przekładamy do foremki i wstawiamy do mikrofali na 4 minuty, babeczka powinna odstawać od brzegów.
Gotową babeczkę wykładamy na talerz dekorujemy plastrami banana, polewamy syropem klonowym i lekko posypujemy cynamonem.
Link do mojego konta na Instagram pojawia się w prawej kolumnie na samej górze, zapraszam. Serdecznie zapraszam;).
Dodatkowo przez ów aplikację, dotarłam do super przepisów i blogów. Dziś podzielę się jednym z nich:). Przepis jest banalnie prosty, zdrowy i niesamowicie smaczny:), no i nie uwierzycie, jest gotowy w 4 minuty.
Babeczka składa się głównie z siemienia lnianego, ale nie bójcie się, w smaku jest ono nie wyczuwalne, ma lekko korzenny smak przełamany słodkością syropu klonowego i bananów. Idealny pomysł na śniadanie lub deser dla niespodziewanych gości:).
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Desserts with benefits.
Serdecznie polecam....
Składniki:
- 30g odtłuszczonego siemienia lnianego (można dać zmielone siemię lniane babeczka będzie bardziej wilgotna)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 duże jajko od szczęśliwej kury
- 2 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego lub innego roślinnego (można dać krowie)
- 1 łyżka niesłodzonego lub niskosłodzonego musu jabłkowego (u mnie domowy)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub innego słodzidła
Małą ceramiczna foremkę lekko natłuszczamy.
W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy szczyptę soli, mleko, mus jabłkowy, syrop i ekstrakt waniliowy i mieszamy. Osobno mieszamy suche składniki a następnie łączymy zawartość obu miseczek. Mieszamy do połączenia składników.
Przygotowana masę przekładamy do foremki i wstawiamy do mikrofali na 4 minuty, babeczka powinna odstawać od brzegów.
Gotową babeczkę wykładamy na talerz dekorujemy plastrami banana, polewamy syropem klonowym i lekko posypujemy cynamonem.
Smacznego...
Takie babeczki są ekstra ;)
OdpowiedzUsuńTo teraz moja ulubiona opcja śniadaniowa:) pozdrawiam
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń