Torcik czekoladowy z cukini + karmel muscovado (bezglutenowy, wegański)
Kolejny rok przeszedł do kalendarza, a ja z uśmiechem podążam do przodu:). Dzięki kochani za wszystkie chwile i radosne wspomnienia... .
Co do podsumowań, było dynamicznie, wesoło i mnóstwo nowych doświadczeń. Również pod względem kulinarnym się rozwinęłam, i teraz jeszcze chętniej sięgam po nowe wyzwania.
Nawet w dzień moich urodzin, zaskoczyłam wszystkich pysznym torcikiem.
Ciasto było obłędnie czekoladowe, wypełnione zdrowymi składnikami, bezglutenowe i wegańskie, a do tego wszystkiego nikt nie mógł uwierzyć że zrobiłam je z cukinii:).
Nie powiem, był to nie lada wyczyn, i nie obeszło się bez pomocy... tu ogromny całus wędruje do Krzysia. Karmel muscovado mój numer 1 dopełnił charakter ciasta.
Zobaczcie jak było...
Składniki na ciasto:
Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cukinię zcieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z syropem daktylowym, wanilią, namoczonym siemieniem lnianym, mlekiem. i olejem kokosowym.
W osobnej misce mieszamy suche składniki. Następnie łączymy zawartość obu misek.
Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 minut do suchego patyczka. Upieczone odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, wyciągamy z formy i dekorujemy zupełnie wystudzone.
Karmel muscovado na mleku kokosowym (wegański)
Składniki:
Karmel musi bąblować i zaczynać gęstnieć, zanim go zdejmiemy z gazu.
Gotowy wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy, gdy zacznie gęstnieć wykładamy na ostudzone ciasto. Polane ciasto dekorujemy płatkami migdałów i odstawiamy aby karmel bardziej stężał.
Co do podsumowań, było dynamicznie, wesoło i mnóstwo nowych doświadczeń. Również pod względem kulinarnym się rozwinęłam, i teraz jeszcze chętniej sięgam po nowe wyzwania.
Nawet w dzień moich urodzin, zaskoczyłam wszystkich pysznym torcikiem.
Ciasto było obłędnie czekoladowe, wypełnione zdrowymi składnikami, bezglutenowe i wegańskie, a do tego wszystkiego nikt nie mógł uwierzyć że zrobiłam je z cukinii:).
Nie powiem, był to nie lada wyczyn, i nie obeszło się bez pomocy... tu ogromny całus wędruje do Krzysia. Karmel muscovado mój numer 1 dopełnił charakter ciasta.
Zobaczcie jak było...
Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (ja dałam mąkę ryżową, mąkę gryczaną i łyżka mąki ziemniaczanej)
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej (polepsza strukturę wypieków bezglutenowych, można pominąć)
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy w proszku
- 2 małe cukinie bez skórki
- 3 łyżki odtłuszczonego siemienia lnianego
- 10 łyżek wody
- 3/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego lub innego roślinnego
- 1/4 szklanki ciekłego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 4 czubate łyżki syropu daktylowego
Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cukinię zcieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z syropem daktylowym, wanilią, namoczonym siemieniem lnianym, mlekiem. i olejem kokosowym.
W osobnej misce mieszamy suche składniki. Następnie łączymy zawartość obu misek.
Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 minut do suchego patyczka. Upieczone odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, wyciągamy z formy i dekorujemy zupełnie wystudzone.
Karmel muscovado na mleku kokosowym (wegański)
Składniki:
- pół szklanki ciemnego cukru muscovado (można użyć trzcinowego)
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
- miska z zimną wodą
- nieprzywierający rondel
Karmel musi bąblować i zaczynać gęstnieć, zanim go zdejmiemy z gazu.
Gotowy wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy, gdy zacznie gęstnieć wykładamy na ostudzone ciasto. Polane ciasto dekorujemy płatkami migdałów i odstawiamy aby karmel bardziej stężał.
Smacznego...
wow to ciasto wygląda fantastycznie. Pychotka.
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam smakowało również i "nieweganom" i "niebezglutenowcom" :) pozdrawiam
Usuń