Torcik czekoladowy z cukini + karmel muscovado (bezglutenowy, wegański)

Kolejny rok przeszedł do kalendarza, a ja z uśmiechem podążam do przodu:). Dzięki kochani za wszystkie chwile i radosne wspomnienia... .
Co do podsumowań, było dynamicznie, wesoło i mnóstwo nowych doświadczeń. Również pod względem kulinarnym się rozwinęłam, i teraz jeszcze chętniej sięgam po nowe wyzwania. 

Nawet w dzień moich urodzin, zaskoczyłam wszystkich pysznym torcikiem.
Ciasto było obłędnie czekoladowe, wypełnione zdrowymi składnikami, bezglutenowe i wegańskie, a do tego wszystkiego nikt nie mógł uwierzyć że zrobiłam je z cukinii:).
Nie powiem, był to nie lada wyczyn, i nie obeszło się bez pomocy... tu ogromny całus wędruje do Krzysia. Karmel muscovado mój numer 1 dopełnił charakter ciasta.



Zobaczcie jak było...






Składniki na ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (ja dałam mąkę ryżową, mąkę gryczaną i łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej (polepsza strukturę wypieków bezglutenowych, można pominąć) 
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy w proszku
  • 2 małe cukinie bez skórki
  • 3 łyżki odtłuszczonego siemienia lnianego
  • 10 łyżek wody
  • 3/4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • 1/4 szklanki ciekłego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 4 czubate łyżki syropu daktylowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.

Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cukinię zcieramy na tarce o małych oczkach  i mieszamy z syropem daktylowym, wanilią, namoczonym siemieniem lnianym, mlekiem. i olejem kokosowym.

W osobnej misce mieszamy suche składniki. Następnie łączymy zawartość obu misek.

Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 minut do suchego patyczka. Upieczone odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, wyciągamy z formy i dekorujemy zupełnie wystudzone.



Karmel muscovado na mleku kokosowym (wegański) 


Składniki:
  • pół szklanki ciemnego cukru muscovado (można użyć trzcinowego)
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • miska z zimną wodą
  • nieprzywierający rondel
Do rondla wsypujemy cukier i dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu, lekko mieszając. Gdy cukier i olej się zaczną łączyć i nabierać konsystencji karmelowej dodajemy mleko kokosowe. Cały czas gotujemy na małym ogniu i mieszamy aby się nie przypaliło.
Karmel musi bąblować i zaczynać gęstnieć, zanim go zdejmiemy z gazu.

Gotowy wkładamy do naczynia z zimną wodą i mieszamy, gdy zacznie gęstnieć wykładamy na ostudzone ciasto. Polane ciasto dekorujemy płatkami migdałów i odstawiamy aby karmel bardziej stężał.




Smacznego...

Komentarze

  1. wow to ciasto wygląda fantastycznie. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie polecam smakowało również i "nieweganom" i "niebezglutenowcom" :) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty