Ciasteczka imbirowe (bezglutenowe)
Nie wiem jak Wasza niedziela, ale moja upłynęła w towarzystwie wspaniałych ludzi, wypełniona radością, humorem i smakowitym jedzeniem. Z trudem wracałam do domu.
Okazją ku temu, było przyjęcie zorganizowane dla jednej z moich przyjaciółek, która wkrótce zostanie mamą. Impreza 100 % dziewczęca, wypełniona humorem, babskimi rozmowami, aktywnymi zabawami, no i oczywiście pysznym jedzeniem.
Ja na ten dzień przygotowałam znane już Wam czekoladowe brownie, kliknij TUTAJ po przepis, prawie jednoskładnikową sałatkę z zielonej soczewicy (PS: okazała się rewelacyjna i wszystkim smakowała) oraz pyszne słodkie upominki dla Anny i Tima.
I tymi ostatnimi, a dokładnie imbirowymi ciasteczkami z płatkami jaglanymi, chce się dziś z Wami podzielić.
Może okażą się miłą niespodzianką na Dzień Kobiet lub Zajączka Wielkanocnego... .
Serdecznie zachęcam:).
Składniki na około 8 - 10 ciasteczek:
Okazją ku temu, było przyjęcie zorganizowane dla jednej z moich przyjaciółek, która wkrótce zostanie mamą. Impreza 100 % dziewczęca, wypełniona humorem, babskimi rozmowami, aktywnymi zabawami, no i oczywiście pysznym jedzeniem.
Ja na ten dzień przygotowałam znane już Wam czekoladowe brownie, kliknij TUTAJ po przepis, prawie jednoskładnikową sałatkę z zielonej soczewicy (PS: okazała się rewelacyjna i wszystkim smakowała) oraz pyszne słodkie upominki dla Anny i Tima.
I tymi ostatnimi, a dokładnie imbirowymi ciasteczkami z płatkami jaglanymi, chce się dziś z Wami podzielić.
Może okażą się miłą niespodzianką na Dzień Kobiet lub Zajączka Wielkanocnego... .
Serdecznie zachęcam:).
Składniki na około 8 - 10 ciasteczek:
- 75g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 75g płatków jaglanych
- 50g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75g masła
- 1 łyżka mleka (u mnie migdałowe)
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC (gaz 4).
W małym rondelku rozpuszczamy masło i mleko. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie łączymy z rozpuszczonym masłem i wyrabiamy do uzyskania kulki ciasta (wydaje się tłuste ale niczym się nie przejmujcie).
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ręcznie formułujemy kulki, które spłaszczamy i układamy na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 - 20 minut.
Gotowe ciastka wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Uwaga są dość delikatne, robią się chrupiące jak ostygną.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz