Czekoladowy chlebek bananowy z orzechami i daktylami
Zauważyłam, że ostatnio na blogu same słodkie przepisy. Chciałabym to nadrobić ale jakoś nie ma ku temu okazji. Przynajmniej dzisiejszy wpis ma chlebek w nazwie:), w rzeczy samej to pyszne czekoladowe ciasto wypełnione dobrymi składnikami. Dodatkowo jest bezglutenowe i bez dodatku rafinowanych cukrów. Jest dość kaloryczne, ale to dobre kalorie, które wspaniale zastąpią śniadanie, lunch czy podwieczorek. Ja skonsumowałam dwa kawałki po moim wspinaczkowym treningu:).
Zbliża się też Wielkanoc, więc ciasto to, oblane gorzką czekoladą, posypane kawałkami orzechów włoskich, może być pyszną alternatywą dla tradycyjnej babki:).
Zresztą popatrzcie sami:).
Składniki:
Zbliża się też Wielkanoc, więc ciasto to, oblane gorzką czekoladą, posypane kawałkami orzechów włoskich, może być pyszną alternatywą dla tradycyjnej babki:).
Zresztą popatrzcie sami:).
- 4 dojrzałe banany
- 3 jajka od szczęśliwej kury
- 2 łyżki miękkiego masła (w oryginalnym przepisie było masło migdałowe)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżka stołowa cynamonu
- 1 łyżka stołowa naturalnego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka bezglutenowego pieczenia proszku do pieczenia
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść posiekanych daktyli
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Jeżeli macie dobry blender albo robot kuchenny wszystkie składniki oprócz orzechów włoskich i daktyli umieszczamy w robocie i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Orzechy i daktyle należy wmieszać łyżką.
Ja takich możliwości nie mam więc przygotowałam wszystko trochę inaczej.
Banany rozgniatamy widelcem, jajka roztrzepujemy, olej kokosowy rozpuszczamy. Łączymy wszystkie mokre składniki. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
Masło ucieramy mikserem do kremowej konsystencji, dodajemy mokre składniki i mieszamy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy.
Na koniec dodajemy orzechy, daktyle i mieszamy łyżką.
Keksówkę smarujemy olejem kokosowym lub masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy przez około 35 minut.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz