Crumble z owocami leśnymi

A dziś na blogu kolejna propozycja na crumble. Tym razem z owocami leśnymi, i muszę się przyznać, że to moje ulubione. Ciepłe słodko kwaśne nadzienie owocowe pod chrupiącą kruszonką. Czego chcieć więcej, a na pewno idealne na niedzielny podwieczorek.



Składniki na nadzienie:
  • opakowanie mrożonych owoców leśnych (mogą być świeże)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kisiel cytrynowy
  • 1/4 szklanki wody
Składniki na crumble:
  • 140g mąki pszennej
  • 40g płatków owsianych
  • około 100g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • otręby pszenne do obsypania formy


Owoce wkładamy do garnka i dusimy pod przykryciem aż zmiękną i puszczą soki. Dodajemy cukier i mieszamy. Skrobię rozrabiamy w wodzie i wlewamy do gotujących się owoców energicznie mieszając.
Składniki na crumble wyrabiamy w misce jak kruszonkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Częścią ciasta wykładamy dno naczynia, lekko wklepując. Następnie wykładamy owoce i całość posypujemy reszta ciasta.
Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze  190ºC przez 40 minut.
Podawać z lodami lub śmietanką.

Smacznego...


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty