Sałatka wielowarzywna z kiełkami rzodkiewki i pyłkiem kwiatowym

Jednym z nowych składników jaki odkryłam na moim urlopie, jest pyłek kwiatowy. Słyszałam o nim wcześniej, ale nigdy nie miałam okazji żeby go spróbować. Dziś bez wahania mogę go polecić wszystkim. I to z wielu powodów. Przede wszystkim jest bardzo zdrowy i zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Dostarcza również dużo białka. W 100g pyłku mamy 22g białka. Co może zainteresować osoby poszukujące alternatywnych jego źródeł. Z drugiej strony nadaje on potrawom interesujący posmak i aromat, lekko słodki, miodowy. Ale nie zrażajcie się tym, gdyż świetnie się komponuje zarówno w daniach słodkich, jak i słonych.


Zapraszam na sałatkę....



   Składniki:
  • małe opakowanie kiełków z rzodkiewki
  • 2 pomidory
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka pyłku kwiatowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Kiełki wyłożyć do miski, pomidory, rzodkiewkę, szczypiorek i selera pokroić i połączyć z kiełkami. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Posypać pyłkiem kwiatowym oraz doprawić solą i pieprzem według uznania.
Sałatka idealnie komponuje się z grillowanym kurczakiem. 




Smacznego...

Komentarze

Popularne posty