Łosoś pod migdałową kruszonką

Jedną z moich ulubionych ryb jest łosoś. Często pojawia się  on na moim stole, głównie w okresach intensywnego wysiłku fizycznego bo dostarcza niezbędnych składników odżywczych i sprzyja regeneracji organizmu.
Ryba ta jest bogata w wysokiej jakości białka oraz tak bardzo nam potrzebne kwasy Omega 3. W 100g mamy około 3,79g  tych cennych tłuszczów. Ponad to jest cennym składnikiem witamin z grupy B, które pełnią ważną rolę w funkcjonowania narządu wzroku, układu nerwowego i serca. To również źródło witaminy A, D, E i cennych minerałów. Jedyną wadą łososia jest to, że mięso jego jest dość drogie, ale od czasu do czasu powinniśmy włączyć go do naszego menu.


Łosoś pod migdałową kruszonką z sałatą i ogórkiem

Składniki:
  • filet z łososia
  • płatki migdałów do posypania
  • oliwa z oliwek
Składniki na sałatkę:
  • kilka listków ulubionej sałaty
  • mały ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • garść nasion słonecznika
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Łososia płuczemy i kładziemy na folii aluminiowej, lekko posmarowanej oliwą. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy  w folii w 190ºC przez około 15 minut. Następnie folię rozchylamy i pieczemy następne 5 - 7 minut aby migdały się lekko podprażyły.
Sałatę rozdrabniamy, szczypiorek siekamy, ogórka kroimy w cienkie plasterki. Wszystko mieszamy razem posypujemy słonecznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem z orzechów włoskich. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego...

Komentarze

Popularne posty