Kokosanki

Od najmłodszych lat lubiłam wszystko co z kokosem lub kokosowe. Czy to były ciastka, czekolada bądź jogurt, nie miało to znaczenia.
Dziś bardzo się nie zmieniłam i orzech ten często pojawia się w mojej kuchni. I jak wskazują starsze posty, używam go pod postacią oleju kokosowego, którego lubię za aromat i właściwości prozdrowotne, mleczka kokosowego, wiórków kokosowych, cukru kokosowego czy w wersji surowej.

Dziś proponuję go jako zdrową przekąskę, która jest wspaniałym dodatkiem do porannej kawy lub popołudniowego podwieczorku.



Zapraszam na Kokosanki:



Składniki:
  • 150g płatków owsianych
  • 50g świeżego kokosa (mogą być wiórki)
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150g jogurtu naturalnego
Kokosa ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy małe kulki. Pieczemy na papierze do pieczenia (bez żadnego tłuszczu) przez 15 do 20 minut w temperaturze 200ºC. Ja piekłam 20 minut aby kokosanki były złociste.


Smacznego...

Komentarze

  1. fajne te kokosowe kuleczki, do tego są bardzo zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam naprawdę pyszne i mało kłopotliwe w wykonaniu:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty