Peshwari Naan

Czekałam z niecierpliwością na akcję kulinarną związaną z Kuchnią Indyjską. Bardzo lubię smaki pochodzące z tamtych rejonów. Specjały pachnące egzotycznymi przyprawami i nietypowe połączenia, które kiedyś wydawały mi się niemożliwe a dziś rozkoszuję się ich smakiem.
Jednym z moich przysmaków jest Peshwari Naan.
Naan to tradycyjny indyjski płaski chleb, który przygotowywany jest w specjalnym piecu zwanym tandoor. Można go spożywać samodzielnie lub w akompaniamencie tradycyjnego indyjskiego curry. 
Moim ulubionym rodzajem naan jest wspomniany już Peshwari naan, który nadziewany jest bakaliami z dodatkiem cynamonu bądź kardamonu. Ma on niesamowity aromat a jego słodycz idealnie komponuje się z pikantnym curry. Można go podawać również jako deser.


Wykonanie chlebków naan wymaga pewnej techniki. Mój wyszedł dość dobry smakowo, ale do oryginału to mu jeszcze brakuje. Mam jednak usprawiedliwienie, gdyż robiłam go pierwszy raz.

Zainteresowanych odsyłam do filmiku, który znalazłam na YouTube, a oto link: http://www.youtube.com/watch?v=Cvf7-hIByTw.,

Składniki na ciasto:
  • 150g mąki pszennej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • szczypta soli
Zaczynamy od rozczynu. Mieszamy drożdże i cukier z wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, masło, jogurt, sodę i sól. Wszystko razem łączymy i wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto. Tworzymy kulę i odkładamy w ciepłe miejsce w lekko otłuszczonej misce do wyrośnięcia.
Po około godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Wyrabiamy go przez chwilę a następnie kroimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalne placki. Na połowie każdego z nich kładziemy ulubione bakalie.









Ja dałam zmielone migdały, pistacje,
wiórki kokosowe, rodzynki oraz zmielony kardamon.



 


Tak przygotowane placki zawijamy na pół i zamykamy brzegi, a następnie lekko rozwałkowujemy.



Przygotowujemy rozgrzane i natłuszczone płaskie patelnie i podpiekamy chlebki z obu stron.
Następnie grillujemy je w piekarniku przez około 1 - 2 minut, z obu stron. Wyciągamy, polewamy rozpuszczonym masłem, dekorujemy rodzynkami i zmielonymi pistacjami.

Peshwari naan najlepiej smakuje bezpośrednio po pieczeniu.


Smacznego i zapraszam na kolejne eksperymenty
z Kuchnią Indyjską.


Komentarze

  1. Swietnie, akurat zamierzam przygotowac jakis chlebek, a pashwari to moj ulubiony! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doradzam dodać konkretną łyżkę masła aby chlebki nie wyszły za suche:) pozdrawia

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty