Afrykańska zupa z batatami, chili i mleczkiem kokosowym

Za oknem plucha i wieje:(  więc dogrzewam się pysznymi, rozgrzewającymi zupami. 
Postanowiłam też wypróbować nowy przepis, z mojej ulubionej książki kucharskiej, na kremową zupę ze słodkich ziemniaków z dodatkiem chili, imbiru i mleczka kokosowego. Kombinacja może wydawać się dziwna ale zupa jest przepyszna i rozgrzewająca. Od razu przepędziła katar z mojego nosa:) Tak mi posmakowała, że na pewno do niej powrócę.

Niestety zdjęcia nie wyszły zbyt apetyczne, ale mam nadzieję, że się skusicie a zaręczam, że nie będziecie żałować.



Składniki na 4 porcje:
  • 750ml wody lub wywaru warzywnego
  • 1 duży batat
  • 1 łyżka masła
  • 2 małe papryczki chili
  • 2cm długości korzeń imbiru
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 biała cebula
  • 200ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka kropli maggi lub sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji (kolendra, pietruszka, suszone chili)
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

W teflonowym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, chili, imbir, marchew i słodkiego ziemniaka. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzu i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut.

Po tym czasie dodajemy przegotowaną wodę lub wywar i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy mlekiem kokosowym. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy blenderem do gładkości.

Przed podaniem zupę podgrzewamy, dekorujemy kolendrą, pietruszką lub pokruszonym suszonym chili. Podajemy z chlebem lub grzankami.








Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty