Chlebek bananowy z gorzką czekoladą

Nie jeden z Was zastanawiał się co zrobić z przejrzałymi,  ciemnymi bananami, których już nikt nie chce jeść. Ja ma na nie pyszny sposób, który i Wam się spodoba.

Chlebek bananowy z dodatkiem gorzkiej czekolady. Mięciutki, wilgotny, z wyraźną nutą bananową, przełamany smakiem gorzkiej czekolady. Do tego bardzo pożywny i sycący. Można go zabrać na drugie śniadanie. Polecam nie będziecie żałowali.


 

Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 50g gorzkiej czekolady 85% kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  •  olej kokosowy lub rzepakowy do wysmarowania formy
  •  otręby pszenne do obsypania  


Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.

W jednym naczyniu przygotowujemy składniki suche, a w drugim mokre.  Jajka można ubić trzepaczką na pianę wtedy chlebek wyjdzie bardziej puszysty.
Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z pokruszoną czekoladą. Wszystko mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy (ja zrobiłam w foremce na keksa).

Tak przygotowany chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.



Smacznego...

Komentarze

  1. Czy chlebków bananowych można mieć dość? Chyba nie! A taki z czekoladą...pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż chcieć więcej:) prostota i dobry smak:) pozdrawiam i dziękuję za komentarz

      Usuń
  2. Uwielbiam chlebki bananowe :) Szczególnie pyszne są właśnie te z czekoladą... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze takiego nie jadłam. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty