Cynamonowe racuchy z ricotty i smażonymi jabłkami

Czy lubicie cynamon.? Bo ja bardzo, i jest to chyba moja ulubiona przyprawa.
Bardzo aromatyczny, słodki, lekko pikantny smak, dodaje uroku zarówno daniom na słodko jak i w wersji słonej.

Kocham go jednak nie tylko za walory kulinarne ale przede wszystkim jego właściwości prozdrowotne.
W dawnej medycynie chińskiej był używany w profilaktyce przeziębienia, problemów trawiennych, infekcji, a także bulach menstruacyjnych. Ma on działanie rozluźniające, rozgrzewające i jest naturalnym konserwantem żywności.
Dodatkowo cynamon jest wielkim sprzymierzeńcem osób z wysokim poziomem cukru we krwi, gdyż zwiększa wrażliwość insulinową i organizm szybciej radzi sobie z nadwyżką cukru.

To tylko niektóre zalety tej przyprawy, więc nie ma się co zastanawiać z włączeniem go do codziennej diety.  A szczypta cynamonu do porannej herbaty dość że świetnie smakuje to dodatkowo nas rozgrzeje i otuli kuchnię subtelnym aromatem.


Po takim wstępie już chyba nie muszę namawiać do zrobienia pysznych, cynamonowych placuszków... zapraszam:)



Składniki na około 10 racuchów:
  • 250g serka ricotta
  • 125ml mleka
  • 90g mąki pszennej
  • 1 łyżka otrębów pszennych (mogą być inne)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60g masła lub oleju kokosowego
  • 1-2 jabłka do podania
Serek, mleko i żółtka ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę, otręby, szczyptę cynamonu, sól i proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy (jeżeli lubicie słodkie można dodać łyżeczkę cukru lub miodu.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy ciastem serowym.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pół łyżeczki cynamonu. Gdy zacznie się pienić wykładamy po łyżce ciasto na racuchy i smażymy na małym ogniu na złocisty kolor.
Po usmażeniu wszystkich placuszków, dodajemy odrobinę oleju kokosowego, resztę cynamonu, jabłka pokrojone w plasterki i przez chwilę smażymy.
Placuszki podajemy ze smażonymi jabłkami obsypane cynamonem lub brązowym cukrem.


 
 
 



Racuszki są przepyszne i smakują jak małe cynamonowe serniczki naprawdę polecam:)

                 
              Smacznego...

Komentarze

  1. w pysznym jesiennym wydaniu ! pachnące cynamonem z ulubionym jabłuszkiem - świetne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz:) mnie też bardzo smakowały:) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty