Naleśniki czekoladowe z mąki żytniej

Naleśniki to wspaniały wynalazek:) po prostu nie wyobrażam sobie bez nich życia. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, lunch czy podwieczorek. No i oczywiście możesz je zjeść z ulubionymi dodatkami. 
U mnie dziś, pojawiły się w zdrowej wersji, bo w całości przygotowane z mąki żytniej razowej z dodatkiem gorzkiego kakao...palce lizać.

Namawiam serdecznie bo bardzo szybko znikają z patelni...



 Składniki:
  • 500ml chudego mleka lub wody
  • 2 jajka 
  • 9 łyżek mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia

Wodę lub mleko wlać do miski, dodać jajka mąkę, kakao i sól. Całość ubijać rózgą, aż ciasto* będzie gładkie i bez grudek.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, chochelką wylewać ciasto i smażyć naleśniki z obu stron.
Należy uważać podczas przekręcania, gdyż naleśniki łatwiej się łamią niż te tradycyjne.


Gotowe naleśniki można podawać z ulubionym nadzieniem.
U mnie pojawiły się z dżemem dyniowo - pomarańczowym i twarożkiem waniliowym z kardamonem i rodzynkami.


 
 
* w zależności od typu mąki żytniej, może być potrzeba dodania trochę wody bądź więcej mąki; ciasto ma mieć gładką, lejąca ale nie za rzadką konsystencję.


Smacznego...




 

Komentarze

  1. bardzo lubię robić właśnie z mąki żytniej, są takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! A czemu smażysz na oleju kokosowym? Nasz rodowity rzepakowy jest najlepszy dla naszego zdrowia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy ma największą temperaturę dymienia i w przeciwieństwie do rzepakowego nadaje się do dłuższej obróbki termicznej, po drugie ma krótkie łańcuchy które łatwo się przyswajają w naszym organizmie no i podnosi termogenezę w organizmie co ma znaczenie dla osób na diecie. No i ma wspaniały smak i aromat:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty