Mini naleśniczki kokosowe
Nie ma to jak popołudnie z naleśnikami. Co jak co, ale one zawsze przywracają uśmiech na mojej twarzy. I już nic tego nie może zmienić, nawet zimna plucha za oknem.
Dziś naleśniki w wersji bezglutenowej z mojej ulubionej ostatnio książki dr Williama Davis "Kuchnia bez pszenicy" . Są one delikatniejsze od tradycyjnych i łatwo się rozrywają. Ale nie warto się tym zniechęcać bo są naprawdę pyszne, a do tego niesamowicie kokosowe.
Zapraszam serdecznie:)
Składniki:
W jednej misce mieszamy mąki oraz sodę. W osobnej misce rozbijamy jajka. Dodajemy mleko, wodę, wanilię, masło i stewię oraz dokładnie mieszamy.
Następnie łączymy zawartość obu misek, dobrze mieszają łyżką.
Patelnię do naleśników natłuszczamy olejem kokosowym i rozgrzewamy. Chochelką wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy przez 2-3 minuty, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki a brzegi się przyrumienią. Następnie przekręcamy je delikatnie na drugą stronę i smażymy następne 2 minuty aż naleśniki ładnie się zrumienią.
Naleśniki podajemy na ciepło z dodatkiem śmietanki kokosowej, miodu i cynamonu lub z ulubionymi składnikami.
Dziś naleśniki w wersji bezglutenowej z mojej ulubionej ostatnio książki dr Williama Davis "Kuchnia bez pszenicy" . Są one delikatniejsze od tradycyjnych i łatwo się rozrywają. Ale nie warto się tym zniechęcać bo są naprawdę pyszne, a do tego niesamowicie kokosowe.
Zapraszam serdecznie:)
Składniki:
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka kokosowego + śmietanka dekoracji naleśników
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki roztopionego masła
- 1 łyżeczka stewii
W jednej misce mieszamy mąki oraz sodę. W osobnej misce rozbijamy jajka. Dodajemy mleko, wodę, wanilię, masło i stewię oraz dokładnie mieszamy.
Następnie łączymy zawartość obu misek, dobrze mieszają łyżką.
Patelnię do naleśników natłuszczamy olejem kokosowym i rozgrzewamy. Chochelką wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy przez 2-3 minuty, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki a brzegi się przyrumienią. Następnie przekręcamy je delikatnie na drugą stronę i smażymy następne 2 minuty aż naleśniki ładnie się zrumienią.
Naleśniki podajemy na ciepło z dodatkiem śmietanki kokosowej, miodu i cynamonu lub z ulubionymi składnikami.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz