Mini naleśniczki kokosowe

Nie ma to jak popołudnie z naleśnikami. Co jak co, ale one zawsze przywracają uśmiech na mojej twarzy. I już nic tego nie może zmienić, nawet zimna plucha za oknem.

Dziś naleśniki w wersji bezglutenowej z mojej ulubionej ostatnio książki dr Williama Davis "Kuchnia bez pszenicy" . Są one delikatniejsze od tradycyjnych i łatwo się rozrywają. Ale nie warto się tym zniechęcać bo są naprawdę pyszne, a do tego niesamowicie kokosowe.

Zapraszam serdecznie:)


Składniki:
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego + śmietanka dekoracji naleśników
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka stewii

W jednej misce mieszamy mąki oraz sodę. W osobnej misce rozbijamy jajka. Dodajemy mleko, wodę, wanilię, masło i stewię oraz dokładnie mieszamy.
Następnie łączymy zawartość obu misek, dobrze mieszają łyżką.

Patelnię do naleśników natłuszczamy olejem kokosowym i rozgrzewamy. Chochelką wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy przez 2-3 minuty, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki a brzegi się przyrumienią. Następnie przekręcamy je delikatnie na drugą stronę i smażymy następne 2 minuty aż naleśniki ładnie się zrumienią. 
Naleśniki podajemy na ciepło z dodatkiem śmietanki kokosowej, miodu i cynamonu lub z ulubionymi składnikami.

 
 Smacznego...

Komentarze

Popularne posty