Bezglutenowy omlet z kokosem i siemieniem lnianym
Pamiętacie mój świąteczny omlet (TUTAJ link) jeśli przypadł Wam do smaku to i polubicie wersję kokosową. Omlet jest puszysty, sycący i wspaniale komponuje się z ulubionym serkiem, dżemem czy jogurtem.
Składniki:
Na małej nieprzywierającej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wylewamy ciasto. Zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię pokrywką (omlet ładnie nam wtedy wyrośnie). Omlet smażymy około 3 minut. Po tym czasie delikatnie przekręcamy i czynność powtarzamy. Gotowy omlet powinien być lekko złocisty.
Gotowy omlet wykładamy na talerz, smarujemy serkiem, dżemem oraz lekko oprószamy cynamonem.
Smacznego...
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego
- 2 łyżki niesłodzonych wiórek kokosowych
- szczypta cynamonu
- olej kokosowy do smażenia ok. 1 łyżeczka
- ulubione dodatki (u mnie serek naturalny i dżem śliwkowy)
Na małej nieprzywierającej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wylewamy ciasto. Zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię pokrywką (omlet ładnie nam wtedy wyrośnie). Omlet smażymy około 3 minut. Po tym czasie delikatnie przekręcamy i czynność powtarzamy. Gotowy omlet powinien być lekko złocisty.
Gotowy omlet wykładamy na talerz, smarujemy serkiem, dżemem oraz lekko oprószamy cynamonem.
Smacznego...
Pięknie wyrosły:)
OdpowiedzUsuńsekret to przykrycie patelni pokrywką i mały gaz:) pozdrawiam
Usuń