Cynamonowo - imbirowa jaglanka z jogurtem i gruszką

Dawno na blogu nie było przepisu śniadaniowego, a że dla wielu z nas to najważniejszy posiłek dnia, więc zaserwujmy sobie coś smacznego i pożywnego.
U mnie pojawiła się pyszna, sycąca jaglanka, pachnąca delikatnie cynamonem, z łychą jogurtu naturalnego i plasterkami gruszki. Po prostu idealna kombinacja, wam też posmakuje:)

Zobaczcie zresztą sami....





Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka grubo zmielonych nasion konopi
  • 1 łyżeczka cynamonu + do posypania
  • szczypta soli
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Kaszę gotujemy wg. przepisu z opakowania. U mnie z łyżką oleju kokosowego i startym korzeniem imbiru. Następnie dodajemy cynamon, nasiona konopi (dają ciekawy aromat i mają potrzebne dla organizmu Omega 3), sól.
Gotujemy przez chwilę, aż kasza wciągnie połowę wody. Następnie dodajemy połowę gruszki, pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę gotujemy, aż kasza wciągnie całą wodę (może się zdarzyć, że będziemy musieli dodać trochę więcej przegotowanej wody).
Ugotowaną jaglankę przekładamy do miseczek. Na każdą porcję wykładamy po kopiastej łyżce jogurtu, dekorujemy plastrami gruszki i posypujemy cynamonem. Gotowe...




  
 
Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty