Grillowany ser halloumi

Dziś kolejna propozycja na grilla, ale tym razem w wersji wegetariańskiej.
Grillowany ser halloumi to moje tegoroczne odkrycie. Zarazili mnie nim moi wegetariańscy znajomi, i już teraz, danie to na dobre zagościło w mojej kuchni.


Ser halloumi to tradycyjny, biały, półtwardy cypryjski ser. Produkowany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego z dodatkiem soli i mięty. Jest
on bardzo ceniony ze względu na walory smakowe, jak i różnorodność sposobów podawania. Wspaniale się go grilluje, smaży, gdyż w przeciwieństwie do innych serów, nie topi się. Dodatkowo procesy te, dodają mu nowych, niepowtarzalnych walorów smakowych. Halloumi w
spaniale smakuje w sałatkach, ze świeżym pieczywem albo starty do jajecznicy.
Ja najbardziej lubię go z grilla w towarzystwie kolorowej sałatki.

Zresztą przekonajcie się sami....


 
 
 
 
Składniki na 2 porcje:
  • opakowanie sera halloumi około 250g
  • mieszanka sałat
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 duży pomidor
  • 1 żółta papryka
  • sos winegret (sok z jednej cytryny, 2 łyżki oliwy, łyżeczka octu winnego, sól, pieprz, oregano)
 
Ser kroimy na plastry o grubości około 1 - 1,5cm i grillujemy na patelni grillowej, w piekarniku z grillem lub na dworze, aż ser ładnie się zrumieni.
 
W między czasie przygotowujemy sałatkę. Do dużej miski wykładamy sałatę, dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, paprykę, rzodkiewkę i pomidora. Doprawiamy sosem winegret,
Gotowy ser* podajemy z sałatką.
 
 
 
 
* sera nie podgrzewamy drugi raz
 
Smacznego...


Komentarze

Popularne posty