Omlet bananowo - kokosowy z daktylami

Jak już się na pewno przekonaliście, bardzo lubię omlety, i to w różnej postaci:).
Ostatnio jednak, żądzą wariacje na słodko z mąką kokosową i dodatkami. Są pyszne, zdrowe i sycące, a do tego do złudzenia przypominają najsmaczniejszy deser, co świetnie przydaje się na diecie.

Co tu więcej pisać, zobaczcie sami...



Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • 1 średniej wielkości banan
  • garść pokrojonych daktyli bez dodatku cukru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • wiórki kokosowe i cynamon do posypania
Jajka wbijamy do miski i rozbijamy widelcem aż lekko się spienią. Dodajemy mąkę, sól, pokrojone daktyle i dokładnie mieszamy.
Połowę banana kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do jajek.


Na małej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Następnie wykładamy ciasto i smażymy omleta pod przykryciem na małym gazie. Gdy góra omleta się zetnie, delikatnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony (omlet powinien mieć złocisty kolor). 

Po krótkiej chwili omlet zdejmujemy z patelni, wykładamy na talerz. Następnie dekorujemy jogurtem naturalnym, plasterkami banana (z połówki, która nam została) oraz posypujemy wiórkami i cynamonem.

Gotowe:)





 
Smacznego...

Komentarze

  1. takiego omleta to bym zjadła z wielkim bananem na twarzy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. buzia mi się cieszyła jeszcze długo po zjedzeniu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki i zapraszam częściej:) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty