Kremowa kartoflanka
Jesienią najbardziej podchodzą mi zupy. Są pożywne, rozgrzewają i można do nich wrzucić dosłownie wszystko. Dziś postawiłam na tradycję, prostotę i minimalizm.
Nasza polska kartoflanka okazała się rewelacyjna. Kremowa, delikatna, w posmaku lekko pikantna (to za sprawą pieprzu cayenne ) i na pewno rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Zachęcam serdecznie...
Składniki:
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilkę smażymy a następnie dodajemy pozostałe warzywa, gałkę muszkatołową, cayenne i tymianek. Chwilę dusimy, około 5 minut.
Po tym czasie podlewamy przegotowaną wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw.
Przygotowaną zupę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia a następnie miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z kawałkami chleba, grzankami lub ciasteczkami owsianymi lub szczypiorkiem czy pietruszką.
Pycha...
Smacznego...
Nasza polska kartoflanka okazała się rewelacyjna. Kremowa, delikatna, w posmaku lekko pikantna (to za sprawą pieprzu cayenne ) i na pewno rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Zachęcam serdecznie...
Składniki:
- ok. 1l przegotowanej wody lub bulionu warzywnego (można dać mniej)
- 700g ziemniaków
- łyżka masła lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- niewielka marchewka
- jedna gałązka selera naciowego
- szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz wg. smaku
- świeża pietruszka, szczypiorek oraz smażona, suszona cebulka do posypania
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilkę smażymy a następnie dodajemy pozostałe warzywa, gałkę muszkatołową, cayenne i tymianek. Chwilę dusimy, około 5 minut.
Po tym czasie podlewamy przegotowaną wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw.
Przygotowaną zupę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia a następnie miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z kawałkami chleba, grzankami lub ciasteczkami owsianymi lub szczypiorkiem czy pietruszką.
Pycha...
Smacznego...
Zjadłabym taką...:)
OdpowiedzUsuńPyszna i prosta zupka, bardzo polecam:)
UsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego:)
UsuńOstatnio też robiłam krem z ziemniaków, faktycznie taka zupa jest świetna na jesień. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam częściej:)
Usuń