Schabowy po góralsku
Przybyłam ponownie w piękne, zapomniane Sudety. Atmosfera zimowa, a za oknem biało. W domku zapach palonego drzewa, ciepło kominka i smakołyki w garnku.
Postanowiłam przygotować coś z tutejszej kuchni. A, że sezon kapusty i wielka główka pojawiła się w moich zakupach, danie będzie kapuściane:)
Zapraszam serdecznie na schabowe pod kapuścianą pierzyną...
Składniki:
Pokrojony schab lekko rozbijamy, obsypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane kotlety odstawiamy do lodówki.
W tym samym czasie zabieramy się za kapustę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, ziele angielskie, pieprz i lekko oprószamy solą. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość mieszamy i ponownie dusimy.
Na dodatkowej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy nasze schabowe.
Do duszonej kapustki dodajemy ocet balsamiczny, doprawiamy i mieszamy. Następnie przekładamy kotlety na patelnię z kapustą i całość dusimy do miękkości około 15 - 20 minut. Kapusta powinna zachować kształt, ale jednocześnie być miękka i delikatna.
Schabowe wykładamy na talerze w towarzystwie duszonej kapusty, można posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego...
Postanowiłam przygotować coś z tutejszej kuchni. A, że sezon kapusty i wielka główka pojawiła się w moich zakupach, danie będzie kapuściane:)
Zapraszam serdecznie na schabowe pod kapuścianą pierzyną...
Składniki:
- główka białej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- około 500 gram schabu pokrojonego w plastry
- olej kokosowy do smażenia (może być rzepakowy z pierwszego tłoczenia)
Pokrojony schab lekko rozbijamy, obsypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane kotlety odstawiamy do lodówki.
W tym samym czasie zabieramy się za kapustę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, ziele angielskie, pieprz i lekko oprószamy solą. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość mieszamy i ponownie dusimy.
Na dodatkowej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy nasze schabowe.
Do duszonej kapustki dodajemy ocet balsamiczny, doprawiamy i mieszamy. Następnie przekładamy kotlety na patelnię z kapustą i całość dusimy do miękkości około 15 - 20 minut. Kapusta powinna zachować kształt, ale jednocześnie być miękka i delikatna.
Schabowe wykładamy na talerze w towarzystwie duszonej kapusty, można posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz