Naleśniki czekoladowe z mąki żytniej
Naleśniki to wspaniały wynalazek:) po prostu nie wyobrażam sobie bez nich życia. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, lunch czy podwieczorek. No i oczywiście możesz je zjeść z ulubionymi dodatkami.
U mnie dziś, pojawiły się w zdrowej wersji, bo w całości przygotowane z mąki żytniej razowej z dodatkiem gorzkiego kakao...palce lizać.
Namawiam serdecznie bo bardzo szybko znikają z patelni...
Składniki:
Wodę lub mleko wlać do miski, dodać jajka mąkę, kakao i sól. Całość ubijać rózgą, aż ciasto* będzie gładkie i bez grudek.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, chochelką wylewać ciasto i smażyć naleśniki z obu stron.
Należy uważać podczas przekręcania, gdyż naleśniki łatwiej się łamią niż te tradycyjne.
Gotowe naleśniki można podawać z ulubionym nadzieniem.
U mnie pojawiły się z dżemem dyniowo - pomarańczowym i twarożkiem waniliowym z kardamonem i rodzynkami.
* w zależności od typu mąki żytniej, może być potrzeba dodania trochę wody bądź więcej mąki; ciasto ma mieć gładką, lejąca ale nie za rzadką konsystencję.
Smacznego...
U mnie dziś, pojawiły się w zdrowej wersji, bo w całości przygotowane z mąki żytniej razowej z dodatkiem gorzkiego kakao...palce lizać.
Namawiam serdecznie bo bardzo szybko znikają z patelni...
Składniki:
- 500ml chudego mleka lub wody
- 2 jajka
- 9 łyżek mąki żytniej razowej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
Wodę lub mleko wlać do miski, dodać jajka mąkę, kakao i sól. Całość ubijać rózgą, aż ciasto* będzie gładkie i bez grudek.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, chochelką wylewać ciasto i smażyć naleśniki z obu stron.
Należy uważać podczas przekręcania, gdyż naleśniki łatwiej się łamią niż te tradycyjne.
Gotowe naleśniki można podawać z ulubionym nadzieniem.
U mnie pojawiły się z dżemem dyniowo - pomarańczowym i twarożkiem waniliowym z kardamonem i rodzynkami.
* w zależności od typu mąki żytniej, może być potrzeba dodania trochę wody bądź więcej mąki; ciasto ma mieć gładką, lejąca ale nie za rzadką konsystencję.
Smacznego...
bardzo lubię robić właśnie z mąki żytniej, są takie delikatne :)
OdpowiedzUsuńPycha! A czemu smażysz na oleju kokosowym? Nasz rodowity rzepakowy jest najlepszy dla naszego zdrowia! :)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy ma największą temperaturę dymienia i w przeciwieństwie do rzepakowego nadaje się do dłuższej obróbki termicznej, po drugie ma krótkie łańcuchy które łatwo się przyswajają w naszym organizmie no i podnosi termogenezę w organizmie co ma znaczenie dla osób na diecie. No i ma wspaniały smak i aromat:)
Usuń