Klopsiki wieprzowe z warzywnym curry
W poprzednim wpisie wspomniałam, że jeden z moich przepisów wygrał w konkursie przeprowadzonym przez Kasię z Cook it Lean w ramach powakacyjnego detoksu cukrowego (tutaj znajdziecie więcej informacji). Najwyższy czas podzielić się nim z Wami.
Jest to mój przepis autorski, a powstał z połączenia kuchni indyjskiej i polskiej. Mam więc nadzieję, że przypadnie on do gustu zarówno zwolennikom tradycji, jak i tym, którzy lubią sięgać po nowe smaki.
Serdecznie zapraszam.
Składniki na klopsy:
Brokuł gotujemy na parze aby był lekko twardy.
Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem, siemieniem i pietruszką (najłatwiej wyrobić rękoma). Następnie zwilżamy ręce i formułujemy małe okrągłe klopsy. Odstawiamy w chłodnie miejsce.
W tym czasie przygotowujemy warzywa na curry. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, suszymy i kroimy wg uznania. Czosnek, cebulę, paprykę chili i imbir drobno siekamy a nawet lekko rozcieramy na pastę w moździerzu.
Osobno rozcieramy ziarna kopra, kolędry i kminku.
Na dużej patelni (z pokrywką) rozgrzewamy około 1 dużej łyżki oleju kokosowego. Gdy patelnia się nagrzeje wrzucamy przyprawy: kurkumę, cynamon, cayenne, roztarte ziarna i pastę (uwaga łatwo się przypala). Krótką chwilę smażymy około 1 minuty (będzie bardzo aromatycznie i może kręcić w nosie), a następnie wrzucamy pokrojony seler, kalarepkę i marchewkę mieszamy i krótko smażymy.
Dodajemy pieczarki, paprykę i przykrywamy pokrywką. Warzywa powinny wypuścić soki jeśli będzie tego niewiele można podlać przegotowaną wodą ja dałam około 3/4 szklanki.
W miedzy czasie rozgrzewamy drugą patelnię, na której obsmażamy nasze klopsy.
Gdy warzywa będą już miękły dodajemy obgotowany brokuł, mieszamy a następnie na powierzchnię warzyw układamy obsmażone klopsy. Całość przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut (do miękkości warzyw).
Gotowe danie wykładamy na miseczki i dekorujemy pietruszką lub kolendrą.
Jest to mój przepis autorski, a powstał z połączenia kuchni indyjskiej i polskiej. Mam więc nadzieję, że przypadnie on do gustu zarówno zwolennikom tradycji, jak i tym, którzy lubią sięgać po nowe smaki.
Serdecznie zapraszam.
Składniki na klopsy:
- 500g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
- mały pęczek pietruszki
- 1 jajo od szczęśliwej kury
- 1 łyżka siemienia lnianego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- sól wg uznania
- trochę oleju kokosowego do obsmażenia klopsów
- 1 średni brokuł
- 1 marchewka
- 3 gałązki selera naciowego
- 2 - 3 pieczarki
- 1 cebulka
- 5 - 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 duża papryka czerwona bądź żółta
- 3cm korzeń imbiru
- 1 kalarepka
- 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
- 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
- 1/2 łyżeczki ziaren kopra włoskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól morska około 1/2 łyżeczki
- szczypta pieprzu czarnego
- olej kokosowy do smażenia
- kilka listków świeżej kolędry lub pietruszki
Brokuł gotujemy na parze aby był lekko twardy.
Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem, siemieniem i pietruszką (najłatwiej wyrobić rękoma). Następnie zwilżamy ręce i formułujemy małe okrągłe klopsy. Odstawiamy w chłodnie miejsce.
W tym czasie przygotowujemy warzywa na curry. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, suszymy i kroimy wg uznania. Czosnek, cebulę, paprykę chili i imbir drobno siekamy a nawet lekko rozcieramy na pastę w moździerzu.
Osobno rozcieramy ziarna kopra, kolędry i kminku.
Na dużej patelni (z pokrywką) rozgrzewamy około 1 dużej łyżki oleju kokosowego. Gdy patelnia się nagrzeje wrzucamy przyprawy: kurkumę, cynamon, cayenne, roztarte ziarna i pastę (uwaga łatwo się przypala). Krótką chwilę smażymy około 1 minuty (będzie bardzo aromatycznie i może kręcić w nosie), a następnie wrzucamy pokrojony seler, kalarepkę i marchewkę mieszamy i krótko smażymy.
Dodajemy pieczarki, paprykę i przykrywamy pokrywką. Warzywa powinny wypuścić soki jeśli będzie tego niewiele można podlać przegotowaną wodą ja dałam około 3/4 szklanki.
W miedzy czasie rozgrzewamy drugą patelnię, na której obsmażamy nasze klopsy.
Gdy warzywa będą już miękły dodajemy obgotowany brokuł, mieszamy a następnie na powierzchnię warzyw układamy obsmażone klopsy. Całość przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut (do miękkości warzyw).
Gotowe danie wykładamy na miseczki i dekorujemy pietruszką lub kolendrą.
Smacznego...
Miłe podrasowanie klopsików ;)
OdpowiedzUsuńsmaczne:)
Usuń