Klopsiki wieprzowe z warzywnym curry

W poprzednim wpisie wspomniałam, że jeden z moich przepisów wygrał w konkursie przeprowadzonym przez Kasię z Cook it Lean w ramach powakacyjnego detoksu cukrowego (tutaj znajdziecie więcej informacji). Najwyższy czas podzielić się nim z Wami.

Jest to mój przepis autorski, a powstał z połączenia kuchni indyjskiej i polskiej. Mam więc nadzieję, że przypadnie on do gustu zarówno zwolennikom tradycji, jak i tym, którzy lubią sięgać po nowe smaki.
Serdecznie zapraszam.



 
 
 

Składniki na klopsy:
  • 500g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
  • mały pęczek pietruszki
  • 1 jajo od szczęśliwej kury
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól wg uznania
  • trochę oleju kokosowego do obsmażenia klopsów
Składniki na curry warzywne:
  • 1 średni brokuł
  • 1 marchewka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 - 3 pieczarki
  • 1 cebulka
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 duża papryka czerwona bądź żółta
  • 3cm korzeń imbiru
  • 1 kalarepka
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren kopra włoskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól morska około 1/2 łyżeczki
  • szczypta pieprzu czarnego
  • olej kokosowy do smażenia
  • kilka listków świeżej kolędry lub pietruszki


Brokuł gotujemy na parze aby był lekko twardy.

Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem, siemieniem i pietruszką (najłatwiej wyrobić rękoma). Następnie zwilżamy ręce i formułujemy małe okrągłe klopsy. Odstawiamy w chłodnie miejsce.

W tym czasie przygotowujemy warzywa na curry. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, suszymy i kroimy wg uznania. Czosnek, cebulę, paprykę chili i imbir drobno siekamy a nawet lekko rozcieramy na pastę w moździerzu.
Osobno rozcieramy ziarna kopra, kolędry i kminku.

Na dużej patelni (z pokrywką) rozgrzewamy około 1 dużej łyżki oleju kokosowego. Gdy patelnia się nagrzeje wrzucamy przyprawy: kurkumę, cynamon, cayenne, roztarte ziarna i pastę (uwaga łatwo się przypala). Krótką chwilę smażymy około 1 minuty (będzie bardzo aromatycznie i może kręcić w nosie), a następnie wrzucamy pokrojony seler, kalarepkę i marchewkę mieszamy i krótko smażymy.
Dodajemy pieczarki, paprykę i przykrywamy pokrywką. Warzywa powinny wypuścić soki jeśli będzie tego niewiele można podlać przegotowaną wodą ja dałam około 3/4 szklanki.


W miedzy czasie rozgrzewamy drugą patelnię, na której obsmażamy nasze klopsy.

Gdy warzywa będą już miękły dodajemy obgotowany brokuł, mieszamy a następnie na powierzchnię warzyw układamy obsmażone klopsy. Całość przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut (do miękkości warzyw).

Gotowe danie wykładamy na miseczki i dekorujemy pietruszką lub kolendrą.


 
Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty