Słodkie curry z dyni
31 Październik, noc duchów i zabawy Halloween. Czymś jednak trzeba nakarmić naszych gości, a że sezon dyniowy i za oknem jesień, to będzie coś słodkiego, rozgrzewającego z dynią w roli głównej:) zapraszam...
PS; z góry przepraszam za niezbyt udane zdjęcie...
Składniki:
Dynię obieramy ze skórki, wyciągamy pestki i kroimy na średniej wielkości kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie wrzucamy nasze przyprawy, rozdrobniony imbir, suszone chili i energicznie mieszamy (łatwo przypalić) jak zaczną skwierczeć dodajemy cebulkę i kilka pokrojonych rodzynek. Podsmażamy około 1 minuty (będzie bardzo ładnie pachniało).
Po tym czasie dodajemy dynię chwilę smażymy, a następnie przykrywamy i dusimy około 2 - 3 minut. Gdy dynia wypuści soki podlewamy przegotowaną wodą około 1/2 szklanki, dodajemy rodzynki, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości dyni.
(trzeba kontrolować dynia wciąga wodę ja po około 5 minutach podlałam jeszcze trochę).
Pod koniec duszenia doprawiamy solą.
Podajemy na ciepło. Naprawdę rozgrzewa i jest pysznie słodko - pikantnie:)
PS; z góry przepraszam za niezbyt udane zdjęcie...
Składniki:
- 1 mała dynia (najlepiej hokkaido)
- 1 cm świeżego imbiru
- pół małej suszonej papryczki chili bez pestek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego lub kilka rozgniecionych ziaren
- kilka ziaren goździków
- sól do smaku
- duża garść rodzynek hetmańskich lub mieszanki z Biedronki
- pół czerwonej cebuli
- łyżka oleju kokosowego
- woda do podlania około 3/4 szklanki
Dynię obieramy ze skórki, wyciągamy pestki i kroimy na średniej wielkości kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie wrzucamy nasze przyprawy, rozdrobniony imbir, suszone chili i energicznie mieszamy (łatwo przypalić) jak zaczną skwierczeć dodajemy cebulkę i kilka pokrojonych rodzynek. Podsmażamy około 1 minuty (będzie bardzo ładnie pachniało).
Po tym czasie dodajemy dynię chwilę smażymy, a następnie przykrywamy i dusimy około 2 - 3 minut. Gdy dynia wypuści soki podlewamy przegotowaną wodą około 1/2 szklanki, dodajemy rodzynki, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości dyni.
(trzeba kontrolować dynia wciąga wodę ja po około 5 minutach podlałam jeszcze trochę).
Pod koniec duszenia doprawiamy solą.
Podajemy na ciepło. Naprawdę rozgrzewa i jest pysznie słodko - pikantnie:)
Smacznego...
curry z dyni to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńpyszne, naprawdę polecam
Usuń