Maroccan Spiced Carot and Coriander Soup
Za oknem wyraźnie czuć jesień, czas więc zacząć dogrzewać się pysznymi zupami. Dziś przyszła pora na kremową zupę marchewkową z dodatkiem pikantnej pasty harissa i aromatycznymi ziołami.
Pasta harissa jest charakterystyczna w kuchni krajów Basenu Morza Śródziemnego jak Libia, Tunezja czy Maroko. Przygotowuje się ją z purée z pieczonej czerwonej papryki, papryki chili, czosnku oraz mieszanki przypraw i ziół wraz z dodatkiem oliwy z oliwek.
Pasta dobrze komponuje się z daniami z baraniny, koziego mięsa jak i ryb. Dodawana jest do kuskusu, zup i sosów w celu wzbogacenia ich walorów smakowych.
Muszę się przyznać, że jest to moje pierwsze danie z użyciem tej pasty, i przyznaję nie mogę się doczekać kolejnego. Co do zupy, jestem mile zaskoczona, przyrządzona głównie z jednego składnika okazała się pyszna i aromatyczna. Dodatkowo bardzo sycąca i rozgrzewająca. Naprawdę polecam...
Składniki:
W nieprzywierającym garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy lekko roztarte w moździerzu nasiona kopra i kminku oraz kolendrę. Gdy zaczną bomblować dodajemy pokrojoną cebulę, selera naciowego i czosnek oraz szczyptę soli. Podsmażamy na małym ogniu około 5 minut, aż składniki lekko zmiękną.
Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w niezgrabną kostkę i podsmażamy przez koleją minutę lub dwie.
Następnie całość zalewamy przegotowaną wodą lub wywarem warzywnym i gotujemy około 30 minut do miękkości marchewki. Gdy marchewka zmięknie, za pomocą ręcznego blendera, miksujemy zupę na krem.
Następnie dodajemy ocet z czerwonego wina, pastę harissa oraz doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku.
Połowę posiekanej kolendry dodajemy do zupy a resztę używamy do dekoracji.
Pasta harissa jest charakterystyczna w kuchni krajów Basenu Morza Śródziemnego jak Libia, Tunezja czy Maroko. Przygotowuje się ją z purée z pieczonej czerwonej papryki, papryki chili, czosnku oraz mieszanki przypraw i ziół wraz z dodatkiem oliwy z oliwek.
Pasta dobrze komponuje się z daniami z baraniny, koziego mięsa jak i ryb. Dodawana jest do kuskusu, zup i sosów w celu wzbogacenia ich walorów smakowych.
Muszę się przyznać, że jest to moje pierwsze danie z użyciem tej pasty, i przyznaję nie mogę się doczekać kolejnego. Co do zupy, jestem mile zaskoczona, przyrządzona głównie z jednego składnika okazała się pyszna i aromatyczna. Dodatkowo bardzo sycąca i rozgrzewająca. Naprawdę polecam...
Składniki:
- 500g marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki neutralnego oleju ja użyłam kokosowego
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka nasion kopra włoskiego
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- 3 ząbki czosnku
- około 1 litra wywaru warzywnego lub przegotowanej wody (ja użyłam wody i było bardzo pysznie) można dać mniej jeżeli lubicie bardziej gęste kremy
- 2 łyżeczki pasty harissa lub ostrego sosu
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól i pieprz wg smaku
- pęczek świeżej kolendry do podania
W nieprzywierającym garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy lekko roztarte w moździerzu nasiona kopra i kminku oraz kolendrę. Gdy zaczną bomblować dodajemy pokrojoną cebulę, selera naciowego i czosnek oraz szczyptę soli. Podsmażamy na małym ogniu około 5 minut, aż składniki lekko zmiękną.
Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w niezgrabną kostkę i podsmażamy przez koleją minutę lub dwie.
Następnie całość zalewamy przegotowaną wodą lub wywarem warzywnym i gotujemy około 30 minut do miękkości marchewki. Gdy marchewka zmięknie, za pomocą ręcznego blendera, miksujemy zupę na krem.
Następnie dodajemy ocet z czerwonego wina, pastę harissa oraz doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku.
Połowę posiekanej kolendry dodajemy do zupy a resztę używamy do dekoracji.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz