Chleb...
Nie wyobrażam sobie domowej kuchni bez domowego chleba.
Świeży, pachnący chleb to podstawa domowej kuchni.
Uwielbiam zapach domu po pieczeniu chleba. Napełnia mnie spokojem i radością. Czuję się jakbym powróciła do krainy dzieciństwa, gdy chwile mijały beztrosko:)
Chociaż w moim rodzinnym domu nigdy nie pieczono chleba, to ja nie wyobrażam sobie mojego menu bez tego chrupiącego, domowego dodatku.
Chleby wypiekam już od roku, poszukując coraz to nowszych smaków. A jednym z moich ulubionych jest
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi.
Chleb ten jest sprężysty i mięciutki w środku, z wspaniale chrupiącą skórką i wyraźnie orzechowym posmaku.
A oto jak wygląda:
Mąkę, sól i orzechy wymieszać razem. Wlać wodę, zakwas, oliwę i miód. Wszystko dobrze wyrobić ręka ok 10 minut.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Tak przygotowane ciasto odstawić w cieple miejsce na ok 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb wstawić do nagrzanego do 220'C piekarnika
Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Świeży, pachnący chleb to podstawa domowej kuchni.
Uwielbiam zapach domu po pieczeniu chleba. Napełnia mnie spokojem i radością. Czuję się jakbym powróciła do krainy dzieciństwa, gdy chwile mijały beztrosko:)
Chociaż w moim rodzinnym domu nigdy nie pieczono chleba, to ja nie wyobrażam sobie mojego menu bez tego chrupiącego, domowego dodatku.
Chleby wypiekam już od roku, poszukując coraz to nowszych smaków. A jednym z moich ulubionych jest
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi.
Chleb ten jest sprężysty i mięciutki w środku, z wspaniale chrupiącą skórką i wyraźnie orzechowym posmaku.
A oto jak wygląda:
Jego przygotowanie nie jest trudne, potrzebne są tylko chęci:)
Ja lubię robić chleby na zakwasie żytnim, ale mogą być i drożdże:)
A tu poniżej przepis na ten chlebek:)
Składniki na bochenek:
- 400 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 240 g zaczynu żytniego*
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 270 g letniej wody
- otręby pszenne do obsypania
- 30 g orzechów włoskich
Mąkę, sól i orzechy wymieszać razem. Wlać wodę, zakwas, oliwę i miód. Wszystko dobrze wyrobić ręka ok 10 minut.
Ciasto jest dość klejące, ale nie dodawać więcej maki.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
(Ja używam oleju kokosowego do wysmarowania formy i otrębów pszennych do obsypania. Ale bułka tarta, masło bądź oliwa też się sprawdzą:)
Tak przygotowane ciasto odstawić w cieple miejsce na ok 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb wstawić do nagrzanego do 220'C piekarnika
i piec 35 - 40 minut
Upieczony chleb wyciągnąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Chlebek powinien być rumiany z wyraźnie chrupiąca skórką.
Smacznego:)
* składniki na zaczyn: 60g zakwasu żytniego, 90g maki żytniej razowej, 90g wody
Komentarze
Prześlij komentarz