Wiosenny obiad...
Jedna ze znajomych poprosiła mnie o zamieszczenie przepisów wegeteriańskich. Więc oto mam propozycję dla wszystkich miłśników kuchni wegetatiańskiej.
W sklepach już od pewnego czasu pojawiają się młode ziemniaki. Kupiłam więc niewielki worek tych oto ziemniaków a na moim talerzu zaprezentowały się w takiej oto postaci.
Przygotowanie jest bardzo proste.
A do potrawy potrzebujemy:
W sklepach już od pewnego czasu pojawiają się młode ziemniaki. Kupiłam więc niewielki worek tych oto ziemniaków a na moim talerzu zaprezentowały się w takiej oto postaci.
Młode ziemniaczki w sosie śmietanowo serowym
z gotowanym brokułem i kalafiorem
z gotowanym brokułem i kalafiorem
Przygotowanie jest bardzo proste.
A do potrawy potrzebujemy:
- kilka młodych ziemniaków w skórce;
- nieduży brokuł;
- kilka różyczek kalafiora;
- 200ml śmietany 30%;
- ser blue castello lub blue stilton;
- 1 szalotka drobno pokrojona;
- pieprz, sól;
- łyżeczka masła;
- suszona cebulka do posypania(opcjonalnie);
Brokuła, kalafiora i ziemniaki ugotować w lekko posolonej wodzie.
W czasie kiedy warzywa sie gotują przygotowujemy sos serowy. Szalotkę podsmażamy na maśle, a następnie zalewamy ją śmietanką. Sos gotujemy przez ok 2-3 minuty a nastepnie wrzucamy rozdrobnione kawałki sera. Gotujemy przez chwilę aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy świerzo zmielonym pieprzem.
W czasie kiedy warzywa sie gotują przygotowujemy sos serowy. Szalotkę podsmażamy na maśle, a następnie zalewamy ją śmietanką. Sos gotujemy przez ok 2-3 minuty a nastepnie wrzucamy rozdrobnione kawałki sera. Gotujemy przez chwilę aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy świerzo zmielonym pieprzem.
Ugotowane warzywa odcedzamy, wykładamy na talerz, dekorujemy świerzym ogórkiem lub innym ulubionym warzywem i całść polewamy sosem serowym. Po wierzchu posypujemy suszoną cebulą lub natką pietruszki. Gotowe:)
A na deser:
Truskawki w śmietanie obsypane wiórkami kokosowymi...
Truskawki w śmietanie obsypane wiórkami kokosowymi...
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz