Owsiane naleśniki z serkiem wiejskim

Jak ogólnie wiadomo, płatki owsiane są bardzo zdrowe i dostarczają naszemu organizmowi cennych składników odżywczych i witamin. Powinny więc znaleść się w naszej diecie.
Jednak dla wielu z nas, często kojarzą sie z nielubianą owsianką, wmuszaną przez rodziców jak byliśmy mali:)

Mam jednak propozycję dla tych oto osób oraz dla miłośników naleśników i nie tylko.


Zapraszam wszystkich na:
Naleśniki owsiane z serkiem wiejskim i cynamonem:)







Wykonanie naleśników jest bardzo proste i każdy bez problemu da sobie radę.


Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 70g płatków owsianych drobno zmielonych
  • 1 duże jajko
  • 50g mąki przennej
  • 500ml mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz do smażenia

Kilka godzin wcześniej zalej płatki owsiane połową mleka z przepisu (ja zrobiłam to wieczorem i płatki były gotowe na śniadanie). Następnie połącz powyższe składniki w misce, mikserem lub reczną ubijaczką, do uzyskania gładkiej, dość rzadkie, ale niezarzadkiej konsystencji.
Następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony, aż naleśniki dobrze się zrumienią.



Nadzienie:
  • opakowanie serka wiejskiego
  • 1 łyżka zmielonch migdałów
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku
Podane składniki połączyć razem i tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki. Naleśnikimożna posypać cynamonem, cukrem wanilinowym lub udekorować świerzymi owocami np. malinami.



Kilka fotek ze smażenia naleśników:)








Smacznego....






Komentarze

  1. są super! zdrowe i pyszne ;) do tego z wiejskim - uwielbiam go <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły komentarz i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty