Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Kolejny raz powracam do naleśników. Nic dziwnego bo to moje ulubione danie:).
Mogę je jeść na słodko i na słono.
Na blogu pojawiły się głównie w wersji na słodko z twarogiem, czy serkiem wiejskim. Tutaj znajdziecie link do tych pierwszych Naleśniki wersja podstawowa lub dla osób, które lubią trochę poeksperymentować Naleśniki owsiane.
Dziś czas na wersję wytrawną z nadzieniem ze szpinaku i serka ricotty.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
Składniki na farsz:
Doprawiamy pozostałymi przyprawami i odstawiamy chwilę do ostygnięcia.
Następnie miksujemy blenderem, na jednolitą masę, dodajemy ser ricotta i całość mieszamy. Można doprawić jak lubicie bardziej wyraźne smaki.
Czas na smażenie naleśników.
Gotowe naleśniki przekładamy farszem i od razu podajemy. Można też je podsmażyć na oleju kokosowym lub rzepakowym.
Ja podałam je z sosem koperkowym a tu link do przepisu: sos koperkowy.
Smacznego...
Mogę je jeść na słodko i na słono.
Na blogu pojawiły się głównie w wersji na słodko z twarogiem, czy serkiem wiejskim. Tutaj znajdziecie link do tych pierwszych Naleśniki wersja podstawowa lub dla osób, które lubią trochę poeksperymentować Naleśniki owsiane.
Dziś czas na wersję wytrawną z nadzieniem ze szpinaku i serka ricotty.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 200ml mleka
- 200ml wody mineralnej gazowanej
- 10 łyżek mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- szczypta gałki muszkatołowej i soli
- olej kokosowy do smażenia
Składniki na farsz:
- 400g szpinaku
- 250g serka ricotta
- 5 ząbków czosnku
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz cayenne
- sól do smaku
Doprawiamy pozostałymi przyprawami i odstawiamy chwilę do ostygnięcia.
Następnie miksujemy blenderem, na jednolitą masę, dodajemy ser ricotta i całość mieszamy. Można doprawić jak lubicie bardziej wyraźne smaki.
Czas na smażenie naleśników.
Gotowe naleśniki przekładamy farszem i od razu podajemy. Można też je podsmażyć na oleju kokosowym lub rzepakowym.
Ja podałam je z sosem koperkowym a tu link do przepisu: sos koperkowy.
Smacznego...
przyznam, że robię bardzo podobnie i to są te najlepsze wytrawne naleśniki!
OdpowiedzUsuńTe też należ do moich ulubionych:) pozdrawiam
UsuńOd patrzenia na te zdjęcia nabrałam ochoty na takie naleśniki ze szpinakiem! pychota!
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz się na nie skusić są przepyszne:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń