Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Kolejny raz powracam do naleśników. Nic dziwnego bo to moje ulubione danie:).
Mogę je jeść na słodko i na słono.
Na blogu pojawiły się głównie w wersji na słodko z twarogiem, czy serkiem wiejskim. Tutaj znajdziecie link do tych pierwszych Naleśniki wersja podstawowa lub dla osób, które lubią trochę poeksperymentować Naleśniki owsiane.



Dziś czas na wersję wytrawną z nadzieniem ze szpinaku i serka ricotty.



Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 200ml mleka
  • 200ml wody mineralnej gazowanej
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • szczypta gałki muszkatołowej i soli
  • olej kokosowy do smażenia
Z podanych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki, które odstawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.


Składniki na farsz:
  • 400g szpinaku
  • 250g serka ricotta
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cayenne
  • sól do smaku
Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy umyty szpinak i lekko dusimy pod przykryciem. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, lekko solimy. Dusimy do czasu aż szpinak zupełnie zmięknie.
Doprawiamy pozostałymi przyprawami i odstawiamy chwilę do ostygnięcia.
Następnie miksujemy blenderem, na jednolitą masę, dodajemy ser ricotta i całość mieszamy. Można doprawić jak lubicie bardziej wyraźne smaki.

Czas na smażenie naleśników.


Gotowe naleśniki przekładamy farszem i od razu podajemy. Można też je podsmażyć na oleju kokosowym lub rzepakowym.

Ja podałam je z sosem koperkowym a tu link do przepisu: sos koperkowy.


Smacznego...



Komentarze

  1. przyznam, że robię bardzo podobnie i to są te najlepsze wytrawne naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Od patrzenia na te zdjęcia nabrałam ochoty na takie naleśniki ze szpinakiem! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie musisz się na nie skusić są przepyszne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty