Pieczone bataty

Czy zastanawialiście się kiedyś nad włączeniem batatów, tzw. słodkich ziemniaków do swojej diety? To od razu mówię, że warto. Nie tylko z tego powodu, że są pyszne i świetnie zastępują regularne ziemniaki, ale również, z ich prozdrowotnych i odżywczych właściwości.
Przede wszystkim to bardzo dobre źródło beta - karotenu i witaminy A, które odpowiadają za prawidłową kondycję naszych komórek. To również duże źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów jak magnez, potas i żelazo.
Badania naukowe wskazują również na silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze słodkich ziemniaków, jak również ich zaskakujące właściwości regulujące poziomu cukru we krwi. 
Osoby bardziej zainteresowane tymi zagadnieniami odsyłam do artykułu tutaj. Jest on w języku angielskim ale znajdziecie tam wiele ciekawostek na temat słodkich ziemniaków.

A teraz czas na przepis i zdjęcia:)



 

Składniki na 4 porcje:
  • 2, 3 bataty
  • pół główki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/4 laski cynamonu
  • sól, pieprz wg. uznania 
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowa


Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC.

Bataty obieramy i kroimy na podłużne kawałki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i dobrze mieszamy. Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków.

Rozmaryn myjemy, oddzielamy listki od łodyżek, a następnie obsypujemy ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz, rozkruszony cynamon i zmieloną gałkę muszkatołową. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy około 30 minut.




Bataty świetnie pasują do dań z kurczakiem, jak i pieczonej wieprzowiny.
Ja najbardziej je lubię z Pieczonymi piersiami kurczaka w panierce z gałki muszkatołowej, o tutaj link do przepisu. I myślę, że i Wam kompozycja ta przypadnie do gustu:)



Smacznego...

Komentarze

Popularne posty