Pieczone bataty
Czy zastanawialiście się kiedyś nad włączeniem batatów, tzw. słodkich ziemniaków do swojej diety? To od razu mówię, że warto. Nie tylko z tego powodu, że są pyszne i świetnie zastępują regularne ziemniaki, ale również, z ich prozdrowotnych i odżywczych właściwości.
Przede wszystkim to bardzo dobre źródło beta - karotenu i witaminy A, które odpowiadają za prawidłową kondycję naszych komórek. To również duże źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów jak magnez, potas i żelazo.
Badania naukowe wskazują również na silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze słodkich ziemniaków, jak również ich zaskakujące właściwości regulujące poziomu cukru we krwi.
Osoby bardziej zainteresowane tymi zagadnieniami odsyłam do artykułu tutaj. Jest on w języku angielskim ale znajdziecie tam wiele ciekawostek na temat słodkich ziemniaków.
A teraz czas na przepis i zdjęcia:)
Składniki na 4 porcje:
Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC.
Bataty obieramy i kroimy na podłużne kawałki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i dobrze mieszamy. Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków.
Rozmaryn myjemy, oddzielamy listki od łodyżek, a następnie obsypujemy ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz, rozkruszony cynamon i zmieloną gałkę muszkatołową. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 30 minut.
Bataty świetnie pasują do dań z kurczakiem, jak i pieczonej wieprzowiny.
Ja najbardziej je lubię z Pieczonymi piersiami kurczaka w panierce z gałki muszkatołowej, o tutaj link do przepisu. I myślę, że i Wam kompozycja ta przypadnie do gustu:)
Smacznego...
Przede wszystkim to bardzo dobre źródło beta - karotenu i witaminy A, które odpowiadają za prawidłową kondycję naszych komórek. To również duże źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów jak magnez, potas i żelazo.
Badania naukowe wskazują również na silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze słodkich ziemniaków, jak również ich zaskakujące właściwości regulujące poziomu cukru we krwi.
Osoby bardziej zainteresowane tymi zagadnieniami odsyłam do artykułu tutaj. Jest on w języku angielskim ale znajdziecie tam wiele ciekawostek na temat słodkich ziemniaków.
A teraz czas na przepis i zdjęcia:)
Składniki na 4 porcje:
- 2, 3 bataty
- pół główki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/4 laski cynamonu
- sól, pieprz wg. uznania
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowa
Piekarnik rozgrzewamy do 190ºC.
Bataty obieramy i kroimy na podłużne kawałki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i dobrze mieszamy. Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków.
Rozmaryn myjemy, oddzielamy listki od łodyżek, a następnie obsypujemy ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz, rozkruszony cynamon i zmieloną gałkę muszkatołową. Całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 30 minut.
Bataty świetnie pasują do dań z kurczakiem, jak i pieczonej wieprzowiny.
Ja najbardziej je lubię z Pieczonymi piersiami kurczaka w panierce z gałki muszkatołowej, o tutaj link do przepisu. I myślę, że i Wam kompozycja ta przypadnie do gustu:)
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz