Rhubarb and apple pie
Za oknem już czuć jesień. Dzień się robi krótki jest mokro i wietrznie. W takie dni poszukujemy czegoś co nas ogrzeje i napełni dom błogim zapachem dzieciństwa. A co może sprawić, że poczujemy się tak wyjątkowo? Oczywiście, że pyszny, cieplutki jesienny deser.
Zapraszam wszystkich na Rhubarb and apple pie.
Nie przerażajcie się, tą angielską nazwą. Bo smakołyk, który dziś polecam, to nic innego jak Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami.
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Następnie przygotowujemy foremkę o średnicy 20cm (ja lekko wysmarowałam olejem kokosowym).
Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na 2 części, jedną mniejszą a drugą trochę większą i rozwałkowujemy na cienkie płaty.
Mniejszy idzie na spód formy, następnie wykładamy owocowe nadzienie i całość przykrywamy rozwałkowanym większym kawałkiem ciasta.
Zaklejamy ładnie brzegi, wycinamy otwory aby sok z owoców mógł odparować w trakcie pieczenia. Ciasto lekko smarujemy mlekiem lub rozbitym jajkiem i obsypujemy grubym cukrem.
Tak przygotowany pie wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy przez 18 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180ºC i pieczemy następne 25 - 30 minut aż ciasto nabierze ładnego, złocistego koloru.
Smacznego...
Zapraszam wszystkich na Rhubarb and apple pie.
Nie przerażajcie się, tą angielską nazwą. Bo smakołyk, który dziś polecam, to nic innego jak Kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami.
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 110 g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- kilka łyżek zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- dwie łodygi rabarbaru (około 30cm)
- 1 kwaśne jabłko
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Następnie przygotowujemy foremkę o średnicy 20cm (ja lekko wysmarowałam olejem kokosowym).
Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na 2 części, jedną mniejszą a drugą trochę większą i rozwałkowujemy na cienkie płaty.
Mniejszy idzie na spód formy, następnie wykładamy owocowe nadzienie i całość przykrywamy rozwałkowanym większym kawałkiem ciasta.
Zaklejamy ładnie brzegi, wycinamy otwory aby sok z owoców mógł odparować w trakcie pieczenia. Ciasto lekko smarujemy mlekiem lub rozbitym jajkiem i obsypujemy grubym cukrem.
Tak przygotowany pie wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy przez 18 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180ºC i pieczemy następne 25 - 30 minut aż ciasto nabierze ładnego, złocistego koloru.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz