Chleb gryczano - jaglany (bezglutenowy)
Nie wiem jak Wy, ale ja, po przerwie świątecznej, czuję się wypoczęta i zrelaksowana.
Nie ma to jak czas spędzony na łonie natury, w gronie przyjaciół, poświęcony temu co kocham, tj. wspinaniu. Dopełnieniem tego wszystkiego była oczywiście "kuchnia" wypełniona wspólnymi posiłkami, smakowitym jedzeniem i świątecznym ucztowaniem.
Ja specjalnie na tą okazję upiekłam domowy chleb, który bardzo wszystkim posmakował i nawet po kilku dniach, mimo że troszkę wysechł, smakował świetnie jako tosty.
Nie ma to jak czas spędzony na łonie natury, w gronie przyjaciół, poświęcony temu co kocham, tj. wspinaniu. Dopełnieniem tego wszystkiego była oczywiście "kuchnia" wypełniona wspólnymi posiłkami, smakowitym jedzeniem i świątecznym ucztowaniem.
Ja specjalnie na tą okazję upiekłam domowy chleb, który bardzo wszystkim posmakował i nawet po kilku dniach, mimo że troszkę wysechł, smakował świetnie jako tosty.
Składniki:
- 400g mąki gryczanej
- 200g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej
- 100g maki ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 625g wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- dodatkowo dowolny tłuszcz (u mnie masło) i płatki gryczane do przygotowania formy
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche, a następnie dolewamy wodę i miód. Całość mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką konsystencję (ja przez chwilę wyrabiałam ręką).
Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej płatkami gryczanymi. Powierzchnię wygładzamy zwilżoną dłonią i posypujemy płatkami gryczanymi.
Tak przygotowany chleb odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeżeli nie wyrośnie to można dłużej). Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 1900C i pieczemy chleb przez 50 minut.
Gotowy studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi składnikami. U mnie powędrował do plecaka na wycieczkę.
Smacznego...
Upiekłam kiedyś podobny. Smakował mi. Ostatnio jednak przerzuciłam się na bardziej ziarniste.
OdpowiedzUsuńJa już od dawna się zbieram aby wreszcie zrobić pieczywo chrupkie z ziarnami, ale widzę że coraz rzadziej sięgam po chleb...zobaczymy jak to będzie:)
Usuń