Chleb gryczano - jaglany (bezglutenowy)

Nie wiem jak Wy, ale ja, po przerwie świątecznej, czuję się wypoczęta i zrelaksowana.
Nie ma to jak czas spędzony na łonie natury, w gronie przyjaciół, poświęcony temu co kocham, tj. wspinaniu.  Dopełnieniem tego wszystkiego była oczywiście "kuchnia" wypełniona wspólnymi posiłkami, smakowitym jedzeniem i świątecznym ucztowaniem.
Ja specjalnie na tą okazję upiekłam domowy chleb, który bardzo wszystkim posmakował i nawet po kilku dniach, mimo że troszkę wysechł, smakował świetnie jako tosty.


 
 
 
 
 
Składniki:
  • 400g mąki gryczanej
  • 200g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej
  • 100g maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 625g wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • dodatkowo dowolny tłuszcz (u mnie masło) i płatki gryczane do przygotowania formy
 
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche, a następnie dolewamy wodę i miód. Całość mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką konsystencję (ja przez chwilę wyrabiałam ręką).
Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej płatkami gryczanymi. Powierzchnię wygładzamy zwilżoną dłonią i posypujemy płatkami gryczanymi.
 
Tak przygotowany chleb odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeżeli nie wyrośnie to można dłużej). Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 1900C i pieczemy chleb przez 50 minut.
 
Gotowy studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi składnikami. U mnie powędrował do plecaka na wycieczkę.
 
 
 
 


Smacznego...

Komentarze

  1. Upiekłam kiedyś podobny. Smakował mi. Ostatnio jednak przerzuciłam się na bardziej ziarniste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już od dawna się zbieram aby wreszcie zrobić pieczywo chrupkie z ziarnami, ale widzę że coraz rzadziej sięgam po chleb...zobaczymy jak to będzie:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty