Sadzone w papryce
Po intensywnym tygodniu pracy, przyszedł wreszcie weekend i czas dla siebie:) .
Ja postanowiłam uczcić to, wspaniałym śniadaniem, bez pośpiechu, czy w drodze jedzonej kanapce.
Było więc smacznie, zdrowo i bardzo kolorowo na talerzu. Rezultaty możecie ocenić sami...
Składniki:
Paprykę myjemy, przekrajamy na pół i ostrożnie wyjmujemy gniazdo nasienne. Następnie posypujemy solą i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy paprykę do piekarnika na 10 do 15 minut aby lekko zmiękła.
Kiedy papryka się podpiecze (nie może być zbyt miękka) wkładamy do każdej połówki pokrojony szczypiorek, posypujemy cebulką oraz delikatnie wbijamy jajko na każdą połówkę. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką lub cayenne oraz wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut (czas pieczenia zależy od tego, jakie jajka lubimy, u mnie dość wolne).
W między czasie przygotowujemy sos z podanych składników.
Gdy jajka się zetną wyciągamy blaszkę, papryczki układamy na talerzu dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem, ulubionymi ziołami oraz podajemy z sosem majonezowo - musztardowym.
Ja postanowiłam uczcić to, wspaniałym śniadaniem, bez pośpiechu, czy w drodze jedzonej kanapce.
Było więc smacznie, zdrowo i bardzo kolorowo na talerzu. Rezultaty możecie ocenić sami...
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 2 jajka
- pęczek szczypiorku
- pieprz cayenne lub słodka papryka
- suszona zmielona cebula
- sól wg. smaku
- świeżo zmielony pieprz do posypania
- koperek lub ulubione zioła do posypania
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Paprykę myjemy, przekrajamy na pół i ostrożnie wyjmujemy gniazdo nasienne. Następnie posypujemy solą i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy paprykę do piekarnika na 10 do 15 minut aby lekko zmiękła.
Kiedy papryka się podpiecze (nie może być zbyt miękka) wkładamy do każdej połówki pokrojony szczypiorek, posypujemy cebulką oraz delikatnie wbijamy jajko na każdą połówkę. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką lub cayenne oraz wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut (czas pieczenia zależy od tego, jakie jajka lubimy, u mnie dość wolne).
W między czasie przygotowujemy sos z podanych składników.
Gdy jajka się zetną wyciągamy blaszkę, papryczki układamy na talerzu dekorujemy świeżo zmielonym pieprzem, ulubionymi ziołami oraz podajemy z sosem majonezowo - musztardowym.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz