Mazurek z czeko - śliwką (bezglutenowy)
Wiem, że już dawno po świętach, a ja tu z mazurkiem wyskakuję:). Ale wszystko przez mamę, bo jest bardzo kochana i zawsze o mnie pamięta.
Lubię spędzać święta w gronie bliskich i jest mi troszkę smutno gdy nie mogę ich odwiedzić. Mama jednak wie jak mnie rozweselić i przywrócić uśmiech na twarzy. Wysłała mi wspaniałą paczkę na Wielkanoc:) wypełnioną upominkami i pysznymi smakołykami. Wśród tych podarków, były moje ulubione śliwki w gorzkiej czekoladzie. Jak ja się ucieszyłam...kochana mama.
Nie wiem jednak, co z paczką w podróży się działo, ale cała czekolada ze śliwek była pokruszona. Od razu przyszedł mi do głowy pomysł, aby przyrządzić z nich pyszny czeko - śliwkowy krem, a potem fantazja ruszyła i powstał pyszny, poświąteczny mazurek.
Oceńcie sami...
W dużej misce mieszamy wszystkie mąki, dodajemy sodę, sól, wanilię. Następnie wlewamy powoli wodę i mieszamy ciasto. Wyrabiamy przez chwilę ręką, aż uzyskamy kulę.
Na stolnicy rozwałkowujemy większą część ciasta, wykrawamy kwadrat bądź prostokąt i przekładamy za pomocą wałka na przygotowaną formę(wyłożona papierem i lekko natłuszczona). Z pozostałej części ciasta formujemy krawędzi mazurka.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 1600C piekarnika i pieczemy do około 40 minut (jeśli lubimy chrupiące ciasto).
Upieczony spód studzimy na kratce a w między czasie przygotowujemy krem.
Śliwki i morele kroimy na mniejsze kawałki, czekoladę łamiemy. Całość łączymy, dodajemy wanilię, mleko kokosowe i przygotowujemy w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
Następnie za pomocą ręcznego blendera, miksujemy na dość gładki krem. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na wystudzony spód i dekorujemy wg. uznania.
Ja swój mazurek udekorowałam płatkami migdałowymi i kuleczkami z masła orzechowego.
Lubię spędzać święta w gronie bliskich i jest mi troszkę smutno gdy nie mogę ich odwiedzić. Mama jednak wie jak mnie rozweselić i przywrócić uśmiech na twarzy. Wysłała mi wspaniałą paczkę na Wielkanoc:) wypełnioną upominkami i pysznymi smakołykami. Wśród tych podarków, były moje ulubione śliwki w gorzkiej czekoladzie. Jak ja się ucieszyłam...kochana mama.
Nie wiem jednak, co z paczką w podróży się działo, ale cała czekolada ze śliwek była pokruszona. Od razu przyszedł mi do głowy pomysł, aby przyrządzić z nich pyszny czeko - śliwkowy krem, a potem fantazja ruszyła i powstał pyszny, poświąteczny mazurek.
Oceńcie sami...
Składniki na ciasto:
- 200g mielonych migdałów
- 200g maki jaglanej
- 3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- około pół szklanki wody
- opcjonalnie coś do posłodzenia (łyżka miodu, syropu z agawy lub cukru)
Składniki na krem czekoladowo - śliwkowy:- opakowanie śliwek w gorzkiej czekoladzie około 300g* (lub 100g gorzkiej czekolady i 200g suszonych śliwek)
- 50g gorzkiej czekolady minimum 85% kakao
- garść suszonych moreli (opcjonalnie)
- 200ml gęstego mleka kokosowego lub śmietany kremówki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
W dużej misce mieszamy wszystkie mąki, dodajemy sodę, sól, wanilię. Następnie wlewamy powoli wodę i mieszamy ciasto. Wyrabiamy przez chwilę ręką, aż uzyskamy kulę.
Na stolnicy rozwałkowujemy większą część ciasta, wykrawamy kwadrat bądź prostokąt i przekładamy za pomocą wałka na przygotowaną formę(wyłożona papierem i lekko natłuszczona). Z pozostałej części ciasta formujemy krawędzi mazurka.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 1600C piekarnika i pieczemy do około 40 minut (jeśli lubimy chrupiące ciasto).
Upieczony spód studzimy na kratce a w między czasie przygotowujemy krem.
Śliwki i morele kroimy na mniejsze kawałki, czekoladę łamiemy. Całość łączymy, dodajemy wanilię, mleko kokosowe i przygotowujemy w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
Następnie za pomocą ręcznego blendera, miksujemy na dość gładki krem. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na wystudzony spód i dekorujemy wg. uznania.
Ja swój mazurek udekorowałam płatkami migdałowymi i kuleczkami z masła orzechowego.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz