Koktajl niespodzianka
Bardzo mi się spodobała akcja kulinarna pt. "Wiem co jesz" zorganizowana przez Ervishę z bloga Magiczny Kociołek (TUTAJ link). Od razu przyszedł mi do głowy pomysł na pyszny koktajl.
Dlaczego właśnie taki przepis, a nie inny?
Otóż... soków, napojów, szejków mlecznych, jogurtów owocowych itp. już od chyba ponad roku nie kupuję. Jak patrzę na etykiety to tylko pełno w nich cukru, polepszaczy smaku, barwników, konserwantów, a niektóre z nich to nie wiem czy jakiś owoc widziały. Nie ma to więc jak sok, napój czy koktajl zrobiony własnoręcznie. Wypełniony samymi zdrowymi, naturalnymi składnikami bez zbędnych dodatków.
Co zatem wylądowało w moim koktajlu?
Awokado - należy do "superfood", zawiera pełnowartościowe kalorie w postaci kwasów jednonienasyconych i Omega-3, błonnik, cenne witaminy, minerały, antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu, układu krążenia, trawienie oraz mają działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i spowalniają proces starzenia.
Granat - owoc, który zajmuje wysoką pozycję w hierarchii dr Furhmana. Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych, a to tylko część nieograniczonych możliwości tego cudownego owocu.
Banan - błonnik, energia, cenne minerały i witaminy oraz inne fito składniki w nich zawarte zwalczają depresję, wpływają na bystrość umysłu, leczą kaca, łagodzą poranne mdłości, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą.
Daktyle - bogate źródło błonnika, cennych oksydantów, witamin i minerałów, które obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiegają zaparciom, zwiększają odporność, a naturalne salicylany, w nich zawarte, działają jak aspiryna.
Kokos - to największy dar natury, a lista jego właściwości zdrowotnych i odżywczych nieskończona. Zainteresowanych odsyłam do poszukiwań w "sieci", a tu link do ciekawego wpisu na blogu Gotuj Zdrowo. Tam też znajdziecie przepis na domowe mleko i wiórki kokosowe.
Więc do dzieła:)
Składniki:
* przyznaję się, że użyłam mleka kokosowego ze sklepu :( ale było organiczne
i bez dodatku cukru.
Dlaczego właśnie taki przepis, a nie inny?
Otóż... soków, napojów, szejków mlecznych, jogurtów owocowych itp. już od chyba ponad roku nie kupuję. Jak patrzę na etykiety to tylko pełno w nich cukru, polepszaczy smaku, barwników, konserwantów, a niektóre z nich to nie wiem czy jakiś owoc widziały. Nie ma to więc jak sok, napój czy koktajl zrobiony własnoręcznie. Wypełniony samymi zdrowymi, naturalnymi składnikami bez zbędnych dodatków.
Co zatem wylądowało w moim koktajlu?
Awokado - należy do "superfood", zawiera pełnowartościowe kalorie w postaci kwasów jednonienasyconych i Omega-3, błonnik, cenne witaminy, minerały, antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu, układu krążenia, trawienie oraz mają działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i spowalniają proces starzenia.
Granat - owoc, który zajmuje wysoką pozycję w hierarchii dr Furhmana. Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych, a to tylko część nieograniczonych możliwości tego cudownego owocu.
Banan - błonnik, energia, cenne minerały i witaminy oraz inne fito składniki w nich zawarte zwalczają depresję, wpływają na bystrość umysłu, leczą kaca, łagodzą poranne mdłości, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą.
Daktyle - bogate źródło błonnika, cennych oksydantów, witamin i minerałów, które obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiegają zaparciom, zwiększają odporność, a naturalne salicylany, w nich zawarte, działają jak aspiryna.
Kokos - to największy dar natury, a lista jego właściwości zdrowotnych i odżywczych nieskończona. Zainteresowanych odsyłam do poszukiwań w "sieci", a tu link do ciekawego wpisu na blogu Gotuj Zdrowo. Tam też znajdziecie przepis na domowe mleko i wiórki kokosowe.
Więc do dzieła:)
Składniki:
- 1 średniej wielkości dojrzałe awokado
- 1 mały banan
- 1 owoc granatu
- 4, 5 suszonych daktyli lub mała łyżeczka syropu z daktyli
- garść wiórek kokosowych (jak macie domowe to takie najlepsze)
- około 200ml mleka roślinnego* np. migdałowego, ryżowego lub kokosowego (najlepiej domowe) można dać wodę
* przyznaję się, że użyłam mleka kokosowego ze sklepu :( ale było organiczne
i bez dodatku cukru.
Smacznego...
Wpis bierze udział w konkursie:
Oj na pewno jest pyszny.
OdpowiedzUsuńsmakował wyśmienicie, no i przekonałam się że awokado świetnie pasuje i smakuje w słodkich daniach:) następny krok to krem czekoladowy z awokado pozdrawiam
Usuń