Koktajl niespodzianka

Bardzo mi się spodobała akcja kulinarna pt. "Wiem co jesz" zorganizowana przez Ervishę z bloga Magiczny Kociołek (TUTAJ link). Od razu przyszedł mi do głowy pomysł na pyszny koktajl.
Dlaczego właśnie taki przepis, a nie inny?

 Otóż... soków, napojów, szejków mlecznych, jogurtów owocowych  itp. już od chyba ponad roku nie kupuję. Jak patrzę na etykiety to tylko pełno w nich cukru,  polepszaczy smaku, barwników, konserwantów, a niektóre z nich to nie wiem czy jakiś owoc widziały.  Nie ma to więc jak sok, napój czy koktajl zrobiony własnoręcznie. Wypełniony samymi zdrowymi, naturalnymi składnikami bez zbędnych dodatków.





Co zatem wylądowało w moim koktajlu?

Awokado - należy do "superfood", zawiera pełnowartościowe kalorie w postaci kwasów jednonienasyconych i Omega-3, błonnik, cenne witaminy, minerały, antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu, układu krążenia, trawienie oraz mają działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i spowalniają proces starzenia.

Granat - owoc, który zajmuje wysoką pozycję w hierarchii dr Furhmana. Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych, a to tylko część nieograniczonych możliwości tego cudownego owocu.

Banan - błonnik, energia, cenne minerały i witaminy oraz inne fito składniki w nich zawarte  zwalczają depresję, wpływają na bystrość umysłu, leczą kaca, łagodzą poranne mdłości, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą.

Daktyle - bogate źródło błonnika, cennych oksydantów, witamin i minerałów, które obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiegają zaparciom, zwiększają odporność, a naturalne salicylany, w nich zawarte, działają jak aspiryna.

Kokos - to największy dar natury, a lista jego właściwości zdrowotnych i odżywczych nieskończona. Zainteresowanych odsyłam do poszukiwań w "sieci", a tu link do ciekawego wpisu na blogu Gotuj Zdrowo. Tam też znajdziecie przepis na domowe mleko i wiórki kokosowe.


Więc do dzieła:)


 



Składniki:
  • 1 średniej wielkości dojrzałe awokado
  • 1 mały banan
  • 1 owoc granatu
  • 4, 5 suszonych daktyli lub mała łyżeczka syropu z daktyli
  • garść wiórek kokosowych (jak macie domowe to takie najlepsze)
  • około 200ml mleka roślinnego* np. migdałowego, ryżowego lub kokosowego (najlepiej domowe) można dać wodę
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy:)


* przyznaję się, że użyłam mleka kokosowego ze sklepu :( ale było organiczne
i bez dodatku cukru. 



Smacznego...
 


Wpis bierze udział w konkursie:

Wiesz co jesz

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. smakował wyśmienicie, no i przekonałam się że awokado świetnie pasuje i smakuje w słodkich daniach:) następny krok to krem czekoladowy z awokado pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty