Migdałowy biszkopt z patelni (bezglutenowy)
Nie raz już wspominałam, że nie ma to, jak pyszne śniadanie, które zachęca na cały dzień. Ja kolejny raz przekonałam się, że siła tkwi w omletach. Są świetne. Czy to na słono, słodko; z dodatkami lub bez... po prostu bardzo, bardzo je lubię.
Mój dzisiejszy omlet jest puszysty i lekki, to za sprawą mąki z blanszowanych migdałów. Wspaniale aromatyczny, słodki, przełamany smakiem suszonej żurawiny. Polecam...
Składniki:
Jajka rozbijamy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy mąkę migdałową, żurawinę, sól i aromat migdałowy. Całość razem mieszamy do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wylewamy ciasto omletowe, zmniejszamy gaz i smażymy pod przykryciem około 3 minut (aż omlet się zrumieni i odchodzi od dna). Następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony (też pod przykryciem).
Gotowy omlet wykładamy na talerz. Polewamy jogurtem naturalnym i lekko posypujemy zmielonymi migdałami.
Mój dzisiejszy omlet jest puszysty i lekki, to za sprawą mąki z blanszowanych migdałów. Wspaniale aromatyczny, słodki, przełamany smakiem suszonej żurawiny. Polecam...
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki z blanszowanych migdałów
- garść suszonej, niesłodzonej żurawiny
- 2 - 3 krople olejku migdałowego do ciast
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego do podania
- olej kokosowy do smażenia (lub masełko)
Jajka rozbijamy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy mąkę migdałową, żurawinę, sól i aromat migdałowy. Całość razem mieszamy do połączenia składników.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wylewamy ciasto omletowe, zmniejszamy gaz i smażymy pod przykryciem około 3 minut (aż omlet się zrumieni i odchodzi od dna). Następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony (też pod przykryciem).
Gotowy omlet wykładamy na talerz. Polewamy jogurtem naturalnym i lekko posypujemy zmielonymi migdałami.
Smacznego...
mąka z migdałów, jest genialna! biszkopt musiał smakować naprawdę dobrze :)
OdpowiedzUsuńsmakowity polecam:)
Usuń