Migdałowy biszkopt z patelni (bezglutenowy)

Nie raz już wspominałam, że nie ma to, jak pyszne śniadanie, które zachęca na cały dzień. Ja kolejny raz przekonałam się, że siła tkwi w omletach. Są świetne. Czy to na słono, słodko; z dodatkami lub bez... po prostu bardzo, bardzo je lubię.

Mój dzisiejszy omlet jest puszysty i lekki, to za sprawą mąki z blanszowanych migdałów. Wspaniale aromatyczny, słodki, przełamany smakiem suszonej żurawiny. Polecam...






Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki z blanszowanych migdałów
  • garść suszonej, niesłodzonej żurawiny
  • 2 - 3 krople olejku migdałowego do ciast
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego do podania
  • olej kokosowy do smażenia (lub masełko)

Jajka rozbijamy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy mąkę migdałową, żurawinę, sól i aromat migdałowy. Całość razem mieszamy do połączenia składników.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wylewamy ciasto omletowe, zmniejszamy gaz i smażymy pod przykryciem około 3 minut (aż omlet się zrumieni i odchodzi od dna). Następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony (też pod przykryciem).

Gotowy omlet wykładamy na talerz. Polewamy jogurtem naturalnym i lekko posypujemy zmielonymi migdałami.



 
Smacznego...

Komentarze

  1. mąka z migdałów, jest genialna! biszkopt musiał smakować naprawdę dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty