Domowe burgery

Pogoda na wyspach pięknie się utrzymuje a ja korzystam jak mogę. To wędrówka po górkach, spacer po lesie, śniadanie na trasie ... no i oczywiście grill:)
Tym razem naszło mnie na burgery, a że ich wykonanie jest bardzo proste i dość szybkie, to długo się nie zastanawiałam.


Burgery wyszły wyśmienite... delikatne, aromatyczne i bardzo pożywne. Do tego pyszne dodatki i wino.  Ah, co tu się rozpisywać zobaczcie sami... 




Składniki na około 4 burgery:
  • 400g mielonej wołowiny (dobrego gatunku)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 mała papryczka chili lub 1 mała płaska łyżeczka pieprzu cayenne  
  • sól, pieprz wg smaku
Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i chili oraz pozostałe przyprawy i dobrze mieszamy. Najlepiej wyrobić ręką aby składniki dobrze się połączyły.
Jeżeli mamy czas, dobrze jest, odstawić mięso do lodówki na około 30 minut aby się przeszło przyprawami.
Następnie formujemy burgery (mi wyszło 4) a następnie grillujemy.
Jeżeli macie piekarnik z funkcją grilla to burgery powinny być gotowe już po 20 minutach (pamiętajcie aby je od czasu do czasu przekręcić). Można też przygotować na tradycyjnym grillu (musi być bardzo dobrze rozgrzany). Przygotowane burgery powinny mieć ładny brązowo - rumiany kolor i po przekłuciu powinny puszczać przezroczyste soki.






Burgery podajemy z miksem sałat, pomidorem i papryką oblany sosem miodowo - musztardowym, grillowanymi pieczarkami oraz niezastąpionym sos jogurtowo - miętowy z przepisu na szaszłyki baranie tutaj link.  

 
 
Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty