Omlet serowy z jagodami + WAKACJE
Długo zastanawiałam się nad przed wakacyjnym przepisem. Nie mogłam się zdecydować, czy na słodko czy słono:). Padło więc na omlet, który to najczęściej gości
u mnie w kuchni.
Dzisiejszy omlet przygotowałam z moim ulubionym angielskim serkiem Wensleydale, którego będzie mi brakowało na wakacjach.
Tradycyjny Wensleydale jest z żurawiną, ala ja najbardziej lubię ten z jagodami:). Lekko słony, ale przełamany słodyczą owoców. Idealnie komponuje się zarówno w słodkich, jak i słonych daniach. A w omlecie to para idealna...
Składniki:
W głęboki talerzu rozbijamy jajka widelcem. Dodajemy szczyptę soli, mąkę kokosową i dobrze mieszamy.
W między czasie rozgrzewamy olej na patelni.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy miksturę a po wierzchu posypujemy kawałkami sera (ja dodałam też kilka borówek, niestety jagody się skończyły). Następnie zmniejszamy ogień i smażymy omlet z obu stron pod przykryciem, aż ładnie się zrumieni.
Gotowy omlet zdejmujemy z patelni posypujemy lekko cynamonem, smarujemy jogurtem i dekorujemy borówkami lub jagodami. Gotowe:)
u mnie w kuchni.
Dzisiejszy omlet przygotowałam z moim ulubionym angielskim serkiem Wensleydale, którego będzie mi brakowało na wakacjach.
Tradycyjny Wensleydale jest z żurawiną, ala ja najbardziej lubię ten z jagodami:). Lekko słony, ale przełamany słodyczą owoców. Idealnie komponuje się zarówno w słodkich, jak i słonych daniach. A w omlecie to para idealna...
Składniki:
- 2 duże jajka od szczęśliwych kur
- 3 łyżki mąki kokosowej lub bardzo drobno zmielonych wiórek kokosowych
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia (lub masło)
- około 20g sera Wensleydale z jagodami
- garść jagód lub borówek amerykańskich
- duża łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta cynamonu
W głęboki talerzu rozbijamy jajka widelcem. Dodajemy szczyptę soli, mąkę kokosową i dobrze mieszamy.
W między czasie rozgrzewamy olej na patelni.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy miksturę a po wierzchu posypujemy kawałkami sera (ja dodałam też kilka borówek, niestety jagody się skończyły). Następnie zmniejszamy ogień i smażymy omlet z obu stron pod przykryciem, aż ładnie się zrumieni.
Gotowy omlet zdejmujemy z patelni posypujemy lekko cynamonem, smarujemy jogurtem i dekorujemy borówkami lub jagodami. Gotowe:)
Smacznego... oraz wspaniałych wakacji,
pełnych wrażeń i niesamowitych smaków:)
pełnych wrażeń i niesamowitych smaków:)
See you soon...
Ależ apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze i zachęcam do eksperymentowania z omletami...rezultaty są naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Nigdy nie jadłam tego serka, ale już żałuję ;) Taki omlet to doskonały pomysł na śniadanie - z jagodami musiał rozpływać się w ustach!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Dziękuję za dodanie przepisu a serek jak kiedyś spotkasz to bardzo polecam...niestety jeszcze nie widziałam w żadnym polskim sklepie ale jak gdzieś wypatrzę to dam znak....pozdrawiam
Usuń