Surówka z jarmużem i buraczkiem
Dni, jak dzisiejszy, kocham najbardziej... spędzone aktywnie, na świeżym powietrzu,
w doborowej kompani i poświęcone pasji, bez której nie wyobrażam sobie mojego życia.
Cóż więcej może bardziej mnie uszczęśliwić? Chyba tylko miska pysznego jedzenia.
Było więc pysznie, zdrowo i aktywnie, a w plecaku wylądowało pudełeczko z sałatką na lunch...
Składniki:
Warzywa myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy liście jarmużu, należy wyciąć twarde żyłki a następnie pokroić na drobne paski. Szczypiorek, miętę kroimy. Marchew ścieramy na tarce. Buraczki kroimy na plasterki a paprykę w paski.
wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy sosem sałatkowym przygotowanym z powyższych składników. Doprawiamy sola i pieprzem.
Sałatkę przekładamy do pojemniczka i posypujemy białym serem.
Jeżeli sałatka będzie dłużej przechowywana proponuję przygotować sos do małego pojemniczka i zalać sałatkę przed samym spożyciem.
w doborowej kompani i poświęcone pasji, bez której nie wyobrażam sobie mojego życia.
Cóż więcej może bardziej mnie uszczęśliwić? Chyba tylko miska pysznego jedzenia.
Było więc pysznie, zdrowo i aktywnie, a w plecaku wylądowało pudełeczko z sałatką na lunch...
Składniki:
- kilka młodych listków jarmużu
- 1 średniej wielkości marchewka
- pęczek szczypiorku
- 2 małe ugotowane buraczki
- pół papryki zielonej
- kawałek białego sera u mnie Wensleydale z żurawiną
- kilka listków mięty
- sól i pieprz wg smaku
- sos sałatkowy (sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka miodu, słodka papryka, oregano)
Warzywa myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy liście jarmużu, należy wyciąć twarde żyłki a następnie pokroić na drobne paski. Szczypiorek, miętę kroimy. Marchew ścieramy na tarce. Buraczki kroimy na plasterki a paprykę w paski.
wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy sosem sałatkowym przygotowanym z powyższych składników. Doprawiamy sola i pieprzem.
Sałatkę przekładamy do pojemniczka i posypujemy białym serem.
Jeżeli sałatka będzie dłużej przechowywana proponuję przygotować sos do małego pojemniczka i zalać sałatkę przed samym spożyciem.
Smacznego...
zdrowy pomysł:)
OdpowiedzUsuńdzięki i zapraszam częściej
Usuń