Chlebek bananowy ze słodkim ziemniakiem (bezglutenowy)
W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych wpadłam na smakowity przepis na chlebek bananowy z batatami. Bardzo mnie zainteresowała ta kombinacja i postanowiłam wypróbować.
Ku mojemu zaskoczeniu, wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo sycące. Do tego wypełnione bakaliami wspaniale zastąpi świąteczny keks.
Dzięki wielkie dla Diany z bloga Zdrowo zakręcona za inspirację.
Odsyłam wszystkich do oryginalnego przepisu: http://zdrowozakrecona.blogspot.fr/2015/02/bezglutenowy-i-dietetyczny-bananowo.html , ja swój lekko zmodyfikowałam.
Zobaczcie sami :),
Składniki:
Rozgrzewamy piekarnik do 1700C.
Batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, przekładamy do głębokiego talerza i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Naczynie umieszczamy w mikrofali o mocy 900W na 7,5 minuty (można też upiec w temperaturze 1800C). Po tym czasie wyciągamy uparowanego batata i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Odstawiamy do wystygnięcia.
W jednej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cynamon, stewię i sól. W drugiej misce mieszamy pozostałe, mokre składniki.
Ku mojemu zaskoczeniu, wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo sycące. Do tego wypełnione bakaliami wspaniale zastąpi świąteczny keks.
Dzięki wielkie dla Diany z bloga Zdrowo zakręcona za inspirację.
Odsyłam wszystkich do oryginalnego przepisu: http://zdrowozakrecona.blogspot.fr/2015/02/bezglutenowy-i-dietetyczny-bananowo.html , ja swój lekko zmodyfikowałam.
Zobaczcie sami :),
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej (ja dałam blanszowane zmielone migdały);
- 0,5 szklanki mąki ryżowej lub innej bezglutenowej;
- 1 opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia lub łyżeczka sody oczyszczonej;
- szczypta soli;
- 1 szklanka puree z bananów (około 3 bananów rozgniecionych widelcem);
- 0,5 szklanki puree z batatów (1 średniej wielkości batat)
- 1 - 2 łyżki stewi w proszku lub innego słodzidła;
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego;
- 1/3 łyżeczki cynamonu (w oryginalnym przepisie łyżeczka ekstraktu waniliowego);
- 1 duże jajko roztrzepane widelcem;
- garść rodzynek;
- garść pokruszonych migdałów i orzechów laskowych.
Rozgrzewamy piekarnik do 1700C.
Batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, przekładamy do głębokiego talerza i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Naczynie umieszczamy w mikrofali o mocy 900W na 7,5 minuty (można też upiec w temperaturze 1800C). Po tym czasie wyciągamy uparowanego batata i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Odstawiamy do wystygnięcia.
W jednej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cynamon, stewię i sól. W drugiej misce mieszamy pozostałe, mokre składniki.
Łączymy zawartość obu misek, dodajemy rodzynki i orzechy i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Formę na keksa bądź jak ja naczynie do zapiekania smarujemy olejem kokosowym i posypujemy otrębami gryczanymi. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut (ja piekłam 60 minut) do suchego patyczka.
Smacznego...
apetyczny chlebek:) nieco różni się wyglądem od zwykłego banana bread, na mące pszennej
OdpowiedzUsuńale smakiem godnie zastępuje:) naprawdę pyszny, polecam
UsuńPołączenie banana i batata jest cudowne! Piękny bochenek, jadłabym :D Witam serdecznie w batatowej akcji i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa już też się przekonałam i bochenek będzie gościł częściej:) pozdrawiam
Usuńcudowny chlebek!
OdpowiedzUsuńnaprawdę pyszny:) już jest na mojej liście ulubionych...pozdrawiam
Usuń