Pizza bezglutenowa
Ale ten miesiąc zleciał. Jeszcze chwilę temu były przygotowania do świąt, Nowy Rok a tu już 1 luty... . Ja oczywiście zabiegana i obiecany przepis na pizzę na koniec tygodnia zostawiłam. Mam nadzieję, że czekaliście cierpliwie bo naprawdę warto, a pizza przypadnie Wam do gustu.
Serdecznie zapraszam...
Składniki:
Do dużej miski wsypujemy wszystkie mąki, sól, cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy oliwę oraz powoli wlewamy wodę delikatnie mieszają. Gdy składniki się połączą wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy na zwartą kulę (trzeba podsypywać mąką).
Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godzina).
W między czasie przygotowujemy ulubione dodatki.
Ja swój sos pomidorowy przygotowałam z koncentratu pomidorowego. W miseczce połączyłam 2 łyżki koncentratu, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz cayenne wg. smaku.
Po około godzinie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Z powyższych składników uzyskamy 3 małe pizze o średnicy 24cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 2200C.
Ciasto dzielimy na 3 porcje i na podsypanej stolnicy rozwałkowujemy na cienkie placki. Przekładamy na blachę do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione składniki. Pieczemy około 12 minut. Gotowe pizze dekorujemy listkami rukoli i konsumujemy:).
Serdecznie zapraszam...
Składniki:
- 300g mąki bezglutenowej + do podsypania (140g mąka ryżowa, 2 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka zmielonego ostopestu, 1 łyżka zmielonych ziaren konopi)*
- 250ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka suchych drożdży
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
- ulubione dodatki (sos pomidorowy, boczek, serek mozzarella, czarne oliwki, rukola)
Do dużej miski wsypujemy wszystkie mąki, sól, cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy oliwę oraz powoli wlewamy wodę delikatnie mieszają. Gdy składniki się połączą wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy na zwartą kulę (trzeba podsypywać mąką).
Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godzina).
W między czasie przygotowujemy ulubione dodatki.
Ja swój sos pomidorowy przygotowałam z koncentratu pomidorowego. W miseczce połączyłam 2 łyżki koncentratu, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz cayenne wg. smaku.
Po około godzinie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Z powyższych składników uzyskamy 3 małe pizze o średnicy 24cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 2200C.
Ciasto dzielimy na 3 porcje i na podsypanej stolnicy rozwałkowujemy na cienkie placki. Przekładamy na blachę do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione składniki. Pieczemy około 12 minut. Gotowe pizze dekorujemy listkami rukoli i konsumujemy:).
Smacznego...
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńi też taka była:) pozdrawiam
Usuńmusiała być smaczna, ech:)
OdpowiedzUsuńbardzo:) pozdrawiam
Usuń