Omleciki ze szpinakiem i sosem koperkowym

Lubię dni gdy nie muszę się nigdzie rano spieszyć. Mam wtedy czas aby skomponować zdrowe, smakowite i pysznie wyglądające śniadanie.
Dziś właśnie jest jeden z takich dni z czego bardzo jestem zadowolona a szczególnie mój brzuszek jest szczęśliwy bo śniadaniu jakie mu zaserwowałam. 

Zapraszam serdecznie na omleciki, bądź jak wolicie naleśniki jajeczne ze szpinakiem i sosem koperkowym .

To co w nich najlepsze to prostota i rozmaitość smaków, które wspaniale się uzupełniają:)




Farsz:
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz cayenne według uznania
Szpinak płuczemy i dobrze odsączamy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Przez bardzo krótką chwilę smażymy a następnie dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem do miękkości szpinaku.

Jeżeli szpinak wypuści dużo soku odcedzamy (aby farsz nie był za rzadki)dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1 minutę.

Tak przygotowany szpinak miksujemy blenderem.


Składniki na sos koperkowy:
  • 100g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz , pieprz cayenne do smaku
  • posiekany koperek około 1 łyżki stołowej
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy wg. uznania.


Składniki na 4 omleciki:
  • 4 średnie jajka
  • 1 do 2 łyżek mleka pełnego
  • sól, pieprz cayenne według uznania
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka masła do smażenia
Składniki na omleciki umieszczamy w misce i rozbijamy widelcem lub rózgą kuchenną. Smażymy na małej teflonowej patelni jak naleśniki.

Omleciki przekładamy farszem i podajemy z sosem koperkowym.


Smacznego...




Komentarze

  1. mmm jak smacznie .. i ten sos koperkowy :)
    dziś ostatni dzień rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie szpinakowe nadzienia, szczególnie do naleśników ;) i też często robię z sosem koperkowym ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty