Trochę inna owsianka

Próbowaliście kiedyś płatków sojowych? W mojej diecie pojawiły się od niedawna jako alternatywna forma białka oraz odmiana od tradycyjnych płatków zbożowych.
Nie mają one jakoś wspaniałego smaku ale w akompaniamencie bakalii są bardzo dobre. Zazwyczaj jadam je z jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym ale dziś postanowiłam przygotować je jak owsiankę. Muszę przyznać, że wyszło całkiem smakowicie.

Poniżej zdjęcie więc sami możecie ocenić:)


Składniki na porcję:
  • 50g płatków sojowych
  • 250ml mleka pełnego
  • 1 mały banan
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka dowolnych otrębów ja dałam żytnie
  • szczypta cynamonu
  • kostka gorzkiej czekolady 85% kakao
Płatki, otręby, rodzynki, migdały mieszamy razem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na około 5 minut.

Po tym czasie mieszankę przekładamy na małą teflonową patelnie i gotujemy na małym ogniu przez około 10minut. W międzyczasie dodajemy cynamon i 2/3 banana, którego rozdrabniamy widelcem.

Po tym czasie "sojową owsiankę" przekładamy do miseczki, dekorujemy resztą banana i kawałkami czekolady.


Smacznego....

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty