Mini serniczki kokosowe

Nie raz powtarzałam, że jestem ogromnym łakomczuchem i trochę się martwiłam, że na diecie bezglutenowej nie znajdę moich ulubionych smakołyków. Ale nic nie jest niemożliwe, i z odrobiną fantazji i eksperymentu, nawet na owej diecie, można stworzyć wspaniałe rarytasy.
Mini serniczki, które dziś przedstawiam są pyszne, wspaniale pachnące kokosem i bez wyrzutów sumienia mogą zastąpić nam śniadanie. Nie zawierają cukru i są przygotowane ze składników, które nie podnoszą glukozy we krwi, więc przypadną do gustu również diabetykom.





Składniki na 6 sztuk:
  • 300g serka philadelphia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżka wiórek kokosowych niesłodzonych
  • 1/2 łyżki złocistego siemienia lnianego
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka glicerolu lub stewii (można dać drobny cukier)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie) 

Składniki umieszczamy w misce i mieszamy mikserem na jednolitą masę. Przygotowujemy formę na muffinki. Proponuję silikonową, gdyż serniczki ładnie wychodzą. Jeżeli takowych nie mamy formy smarujemy lekko tłuszczem albo wykładamy papilotkami.
Piekarnik nagrzewamy 180ºC. Wkładamy serniczki do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160ºC. Pieczemy około 40 minut.

Ja piekłam 35 minut i zostawiłam serniczki w ciepłym piekarniku na około 10 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia (są dość delikatne więc nie próbujcie wyciągać gorących).

Przestudzone serowe babeczki wykładamy na talerzyk i posypujemy wiórkami.


 
Smacznego...
 
 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty