Cukinia w sosie serowo - czosnkowym
Jak wspominałam, na moim Fanpage, jestem w trakcie lektury książki dr Joel Fuhrman "Super odporność: jak z posiłków czerpać zdrowie". Nie dobrnęłam jeszcze do końca, ale przy tej okazji chcę się podzielić jednym z założeń autora.
Dr Furman uważa, że zamiast włączać warzywa, owoce, nasiona i orzechy do naszej diety, to powinniśmy komponować tak posiłki, aby owe produkty stały się ich główną osią.
W mojej kuchni przychodzi mi to dość łatwo, bo lubię wegetariańskie dania, gdyż są smaczne i w większości przypadków szybkie i łatwe do przyrządzenia. Z drugiej strony, odkąd zaczęłam interesować się odżywianiem, odkryłam, że w roślinach jest ogromna siła, która może pokonać wiele chorób współczesnej cywilizacja. A dodatkowo rośliny są wszechobecne i łatwo dostępne, a wiele z nich sami możemy uprawiać w naszych ogródkach.
Jeżeli nie jesteście jeszcze przekonani do bardziej roślinnego trybu życia, to mam nadzieję, że po kolejnych wpisach przyjdzie Wam to łatwiej.
Tymczasem zapraszam na proste, pyszne i szybkie danie, w którym warzywa i rośliny stanowią podstawę.
Dr Furman uważa, że zamiast włączać warzywa, owoce, nasiona i orzechy do naszej diety, to powinniśmy komponować tak posiłki, aby owe produkty stały się ich główną osią.
W mojej kuchni przychodzi mi to dość łatwo, bo lubię wegetariańskie dania, gdyż są smaczne i w większości przypadków szybkie i łatwe do przyrządzenia. Z drugiej strony, odkąd zaczęłam interesować się odżywianiem, odkryłam, że w roślinach jest ogromna siła, która może pokonać wiele chorób współczesnej cywilizacja. A dodatkowo rośliny są wszechobecne i łatwo dostępne, a wiele z nich sami możemy uprawiać w naszych ogródkach.
Jeżeli nie jesteście jeszcze przekonani do bardziej roślinnego trybu życia, to mam nadzieję, że po kolejnych wpisach przyjdzie Wam to łatwiej.
Tymczasem zapraszam na proste, pyszne i szybkie danie, w którym warzywa i rośliny stanowią podstawę.
Składniki na 2 do 3 porcji:
- 2 młode cukinie
- 1 cebula
- 1/8 korzenia kopru włoskiego
- 1 puszka całych bądź rozdrobnionych pomidorów
- 100g sera roule z ziołami i czosnkiem
- 1 łyżka oleju kokosowego
- garść świeżej bądź mrożonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 małej suszonej papryczki chili bez pestek
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- sól do smaku u mnie 1/2 łyżeczki
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką o grubości około 0,5cm.
Cebulę i koper kroimy na małe kawałki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, gdy olej się rozpuści dodajemy cebulę, koper, papryczkę chili, słodką paprykę i część pieprzu i chwilę smażymy do uwolnienia aromatu. Następnie dodajemy plasterki cukinii, posypujemy solą, lubczykiem i pietruszką, całość przykrywamy i chwilę dusimy, aż cukinia trochę zmięknie.
Na koniec dodajemy pomidory i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki sera, przykrywamy pokrywką i czekamy chwilę aż ser zacznie się rozlewać. Zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i podajemy posypane świeżym pieprzem i pietruszką.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz