Roladki wieprzowe z camembertem i suszoną śliwką
W obecnych czasach bardzo ciężko jest znaleźć dobre mięso i jego wyroby. Cieszą mnie, więc takie projekty jak Wieprzopedia.pl , które promują nasze polskie, lokalne produkty. Jest to bardzo ważne, szczególnie teraz, gdy nasz rynek zalewany jest produktami z różnych zakątków świata. Dodatkowo, że jestem wyznawcą zasady, że "jesteś tym co jesz", to wolę dorzucić parę złoty więcej i być pewna, że produkty, które spożywam są wartościowe i pochodzą z dobrych, sprawdzonych źródeł.
Zapraszam więc wszystkich na wspaniałe danie z polską wieprzowiną we francuskim wydaniu. Mam nadzieję że pomysł przypadnie wszystkim do gustu i zachęci do sięgania po polskie marki.
Składniki na 2 porcje:
- 400g łopatki lub karczku wieprzowego
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- 100g szynki prosciutto crudo lub parmeńska
- 1 duża łyżka oleju kokosowego (lub inny do smażenia)
Nadzienie:
- 2 plasterki sera camembert
- 4 całe suszone śliwki + 5,6 śliwek na pastę
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka estragonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (u mnie bezglutenowa)
- 1 łyżka dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowych
- odrobina soku z cytryny
Składniki na sos śliwkowy:
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 duże łyżki dżemu śliwkowego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- otarta skórka z połowy niewoskowanej cytryny + odrobina soku z cytryny
Sałatka:
- garść rukoli
- 100g zielonych winogron bez pestek
- garść pokruszonych pekanów lub orzechów włoskich
- sos winegret ( 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz, 1 łyżeczka miodu, wyciśnięty ząbek czosnku)
Karczek kroimy na dwa cienkie plastry o grubości około 1,5cm lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą, pieprzem oraz odstawiamy na krótką chwilę.W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do niedużej miski wrzucamy suszone śliwki, dżem, masło, estragon, przyprawę korzenną i sok z cytryny oraz mieszamy ręcznym blenderem na gładką masę.
Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy wewnętrzną stronę filetów. Następnie kładziemy plasterek sera camembert i po 2 śliwki suszone na kawałek mięsa. Tak przygotowane porcje zwijamy w roladki a na wierzch obwijamy plasterkami szynki prosciutto crudo i odstawiamy.
W między czasie przygotowujemy sos. Podane składniki na sos umieszczamy w małej nieprzywierającej patelni i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Czas na sałatkę. W miseczce umieszczamy rukolę, winogrona pokrojone na połówki, pokruszone orzechy i całość polewamy przygotowanym winegretem. Mieszamy i odstawiamy.
Na koniec rozgrzewamy olej kokosowy na nieprzywierającej patelni i smażymy roladki z każdej strony przez około 2 - 3 minuty (w zależności jakie są grubości). Na koniec obsmażamy boki około 1 minuty. Patyczkiem sprawdzamy czy roladki są gotowe (powinien ładnie wchodzić). Zaczynamy na dużym ogniu i stopniowo go zmniejszamy aby nie przypalić roladek. Po usmażeniu odstawiamy na niewielką chwilę.
Sałatkę rozkładamy na talerze, roladki przekrajamy na połówki i całość lekko polewamy ciepłym winnym sosem.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz