Pancakes day i naleśliki gryczane (bezglutenowe)

My mamy swój Tłusty Czwartek, a  Anglicy obchodzą Pancakes day, tzw. dzień naleśnika. Przypada on zawsze na wtorek przed Środą Popielcową.
I to już jutro, jak ja się cieszę:)


Kocham naleśniki i od zawsze pamiętam, że należały one do moich ulubionych potraw.  Dobrze pamiętam, jak z niecierpliwością oczekiwałam, gdy mama je smażyła, i za nim zrobiła następnego to poprzedni już siedział u mnie w brzuszku.
Dziś przyrządzam je sama, czy to na śniadanie, czy na obiad, w wersji słodkiej ,czy słonej to bardzo często pojawiają się w mojej kuchni.


Proponuję więc rozpoczęcie Pancakes day pysznymi gryczanymi naleśniki, podanymi
z ulubionymi dodatkami.


 
 
 
 

Składniki:
  • szklanka mleka migdałowego niesłodzonego (można dać zwykłe mleko)
  • 3 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka odtłuszczonego siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
Dodatki:
  • 1 banan
  • miód lub syrop klonowy
  • cynamon
  • ulubiony dżem (u mnie jagodowy)

Mleko, jajka, mąki i sól ubijamy mikserem lub ręczną trzepaczką na gładkie ciasto o konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Jeżeli wyjdzie nam zbyt gęste można dodać odrobinę mleka bądź wody.
Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego i smażymy naleśniki z obu stron na lekki złocisty kolor.

Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja część podałam z dżemem jagodowym i jogurtem greckim. Pozostałe były z bananami, syropem klonowym i cynamonem.


 


 
Smacznego...

Komentarze

  1. Pychotka! *.*
    Wyglądają super!
    i jak fajnie można świętować Tłusty Czwartek, tak lekko i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię naleśniki gryczane, al ez mlekiem kokosowym nigdy nie robiłam, a podoba mi się taka wersja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te akurat zrobiłam z mlekiem migdałowym ale z kokosowym też są dobre pachną bardziej kokosem:) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty