Schabowy po polsku z ziemniaczkami i sałatką z buraków (bezglutenowy)
Jeżeli spodobał Wam się ostatni wpis, to zapraszam na kolejny z polską wieprzowiną w roli głównej. Tym razem będzie bardziej tradycyjnie, po polsku, któż bowiem potrafiłby wyobrazić sobie niedzielę bez kotleta schabowego, ziemniaczków i surówki. Chyba mało takich by się znalazło.
Będzie więc swojsko, prosto i zdrowo. Dodatkowo, tradycyjna panierka pojawi się w wersji bezglutenowej, ku uciesze osób na owej diecie.
Zapraszam na polskie smaki...
Składniki na 2 porcje:
Składniki na sałatkę z buraków:
W dużym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości (u mnie w koszulkach). Woda powinna być lekko posolona.
Następnie przygotowujemy nasze kotlety. Plastry schabu płuczemy, osuszamy i lekko rozbijamy.
Na jednym talerzu mieszamy siemię lniane, sól i paprykę. Na drugim roztrzepujemy jajko, a na ostatnim wysypujemy zmielone pekany.
Kotlety obtaczamy w mieszaninie z siemienia lnianego i przypraw, potem w jajku, a na końcu w pekanach, pokrywając je dokładnie z obu stron.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie smażymy kotlety z obu stron, aż ładnie się zrumienią, tj. około 8 minut.
W między czasie przygotowujemy sałatkę z podanych wyżej składników.
Gotowe schabowe podajemy z ziemniaczkami z wody, ulubioną surówką oraz posypane koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis powstał przy współpracy z portalem Wieprzopedia.pl i ma na celu promocję polskiej wieprzowiny i wyrobów mięsnych.
Będzie więc swojsko, prosto i zdrowo. Dodatkowo, tradycyjna panierka pojawi się w wersji bezglutenowej, ku uciesze osób na owej diecie.
Zapraszam na polskie smaki...
Składniki na 2 porcje:
- 2 plasterki schabu o grubości około 2cm
- 2 łyżki mielonego złocistego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki mielonych pekanów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka bezglutenowego sosu sojowego lub przyprawy do zup
- 1 duże jajko
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego (lub inny do smażenia)
- pieprz i koperek do posypania.
Składniki na sałatkę z buraków:
- 1 średniej wielkości ugotowany burak, pokrojony w plasterki
- garść mieszanki sałat (rukola, młode listki buraka, szpinak, rzeżucha)
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- winegret przygotowany z 2 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki octu z sherry lub winnego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz do smaku
W dużym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości (u mnie w koszulkach). Woda powinna być lekko posolona.
Następnie przygotowujemy nasze kotlety. Plastry schabu płuczemy, osuszamy i lekko rozbijamy.
Na jednym talerzu mieszamy siemię lniane, sól i paprykę. Na drugim roztrzepujemy jajko, a na ostatnim wysypujemy zmielone pekany.
Kotlety obtaczamy w mieszaninie z siemienia lnianego i przypraw, potem w jajku, a na końcu w pekanach, pokrywając je dokładnie z obu stron.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie smażymy kotlety z obu stron, aż ładnie się zrumienią, tj. około 8 minut.
W między czasie przygotowujemy sałatkę z podanych wyżej składników.
Gotowe schabowe podajemy z ziemniaczkami z wody, ulubioną surówką oraz posypane koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz