Wiosenna sałatka z brie

Nareszcie czuć wiosnę ... jak ja się cieszę. Dłuższe, cieplejsze dni, śpiew ptaków, przyroda budząca się do życia, napełniają mnie nową energią i pomysłami do działania. 
Z drugiej strony nasz organizm po zimie może czuć się lekko ospały i zmęczony, nazywamy to często przesileniem wiosennym. Aby poradzić sobie z jego objawami i cieszyć się wiosną sami możemy, w prosty sposób,  sobie pomóc.
Zasady są następujące... ruszamy się dużo, zapewniamy sobie zbilansowane, wartościowe posiłki pełne witamin i minerałów oraz odpowiedni odpoczynek. Te trzy proste zasady spowodują, że nasz organizm rozkwitnie i nabierze energii.


Zacznijmy więc od pysznego śniadania, a potem do parku na spacer:)




Składniki:
  • 3 liście sałaty
  • ogórek ok. 15cm długości
  • 2, 3 pomidorki
  • pół awokado
  • szalotka
  • 50g sera brie
  • sok z połowy cytryny
  • 1, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
Warzywa myjemy i kroimy wg uznania.
Należy pamiętać aby skropić ogórka i pomidora sokiem z cytryny, zanim je połączymy, co zahamuje aktywność askorbinazy z ogórków, która to utlenia witaminę C.

Przygotowane warzywa łączymy razem doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy oliwę, resztę soku z cytryny i mieszamy. Na wierzchu układamy kawałki sera brie i gotowe.

Szybka, zdrowa sałatka, którą z łatwością możemy zapakować do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.

 
Smacznego...

Komentarze

Popularne posty